Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ta ansvar för de ungas ätstörningar

Överallt skyltas det med nya dieter och olika sätt att leva hälsosamt, och visst, inget fel för er vuxna att vilja gå ned i vikt, faktum är att det för det mesta uppmuntras av samhället. Men har ni tänkt på viken skada ni orsakar i er vilda kamp för bikinikroppen?

Fem av trettio 15-åringar i min klass har svåra ätproblem, inklusive mig själv, och det blir bara vanligare och vanligare.

Det krävdes inte mycket för min del. Min farbror och faster, sedan min mamma och hennes vänner, började alla med LCHF. De började gå ned i vikt i takt med att nya dietkokböcker fyllde bokhyllorna och tidningar med texter som "10 kg lättare på 3 månader!" belamrade alla öppna ytor.

Omringad av världens alla viktminskningsframgångar var det nog ganska naturligt att jag också provade att ändra mitt sätt att äta. Då var jag 14 år gammal och allt som behövde adderas till ekvationen var några riktigt stressiga månader i skolan, och sedan var jag fast i en ond spiral som drog mig rakt ned i en svart avgrund.

På några månader gick jag ned 19 kilo, och nu nästan ett år senare och 4 kilo normalare, kämpar jag fortfarande med det psykiska helvete som en gång kallats mitt förstånd.

En ätstörning som anorexia är bland det värsta ditt barn kan utsättas för och det är verkligen inte så ovanligt som alla verkar intala sig.

Du som vuxen påverkar oss också mycket mer än du tror. Någonstans verkar ni vuxna ha glömt bort er roll som förebilder! Jag kan inte annat än att lägga skuld på vuxenvärldens själviskhet och vårdslöshet i spridningen av information, tankar och ideal.

Som ungdomar i en skönhetsbesatt värld är vi mycket sårbarare och skörare än vad någon tycks förstå, och på något sätt är det väl ändå meningen att ni ska skydda oss? Leda oss rätt när vi tänker fel och i det här fallet ohälsosamt.

Hur kan ni bortse från all den skada som så många av er på ett eller annat sätt bidragit till?

Jag bara önskar att man tänkte lite längre när man pratar om viktminskning och extremt hälsotänk för det går så lätt till överdrift.

Det är väldigt svårt för mig att skriva det här eftersom tankarna på det river och sliter i mig, och jag kan inte annat än gråta när jag tanker på all den skada som orsakats mig och så många av mina vänner.

Ni vuxna måste ta ansvar för ungdomars hälsa – eller så kommer ni att få städa upp bitarna av oss senare.

Alice, Östersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel