Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ta ansvar för en god vård

I Vårdförbundets uppföljning efter sommaren uppger 17 av 21 lokala avdelningar att det har varit en större eller allvarlig brist på sjuksköterskor. Sommaren 2013 har varit synnerligen besvärlig i hela landet.

Många av problemen följer med våra medlemmar under resten av året. Det är dags att arbetsgivare och politiker tar ansvar för en god och säker vård – året runt.

Övertid är ett återkommande problem för många som redan innan sommaren är utarbetade. Tre exempel från olika håll i landet:

• Skaraborgs sjukhus hade 20 000 övertidstimmar i juni, juli och augusti. Det är framför allt specialistsjuksköterskor på kirurgen, ortopeden och akuten, som har fått gå in och arbeta övertid.

• På Akademiska sjukhuset i Uppsala fick 330 sjuksköterskor flytta på sina semestrar för att klara bemanningen vilket kostade sjukhuset 4 miljoner kronor.

• På Thoraxintensiven, Karolinska universitetssjukhuset Solna, har sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor arbetat mer än 3 300 övertidstimmar vilket innebär upp till 150 timmar i övertid för enskilda specialistsjuksköterskor.

Medlemmarna beskriver att de känner sig som "utförare" i stället för professionella yrkesutövare. Ingen tid finns för planering, reflektion, uppföljning och återhämtning.

Läget i förlossningsvården har varit ytterst ansträngt på grund av brist på barnmorskor. I bland annat Stockholm, Skåne, Västra Götaland, Västerbotten, Södermanland och Uppsala har barnmorskor fått avbryta sin semester för att komma in och arbeta. På Skånes universitetssjukhus, SUS, har hälften så många barnmorskor fått klara av lika många förlossningar som vanligt.

Det är hög tid att frågan om hälso- och sjukvårdens organisation flyttas uppåt på den politiska dagordningen och blir en valfråga 2014.

Människor har rätt till en god och säker vård året runt. För att det ska bli verklighet måste vi säkerställa en god grundbemanning med rätt kunskap. Vårdens professioner har rätt till en god arbetsmiljö och hälsosamma arbetstider för att kunna göra ett professionellt arbete, utveckla vården och ha ett hållbart yrkesliv.

Ett bra löneläge och en god löneutveckling är en förutsättning för att rekrytera och behålla kompetent personal. Se rekrytering som en kontinuerlig process, i stället för att låta övertid, bonusar och bemanningsföretag bli dyra sista minuten-lösningar.

Bristen på specialistsjuksköterskor är ett faktum. Villkoren för den som utbildar sig måste förbättras för att göra utbildningen attraktiv. Vårdförbundet har ett konkret förslag på en akademisk specialisttjänstgöring (AST). Komplettera den med en god löneutveckling för den som utbildar sig och vården kommer långsiktigt tillföras oumbärlig kunskap.

Det parti som kan ge en trovärdig och sund bild av framtidens vård har 110 000 röster att vinna av medlemmar i Vårdförbundet. För att inte tala om hur många röster som finns att få av alla som detta ytterst handlar om: patienter och närstående.

Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel