Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ta av dig skorna

I begynnelsen var foten. Sen kom skon. Under de senaste decennierna har skotillverkarna utvecklat fantastiskt dämpande och dyra skor. Nu kommer motreaktionen. Barfotalöparna vill tillbaka till ett naturligt sätt att springa.

Krister Holm har ett mjukt löpsteg. Det ser ut som att han smyger sig fram genom skogen på ÖSK, fast springandes. Känner sig för med fötterna, helt utan strumpor och skor.
– Fotsulorna har en enorm mängd känselceller. Det antyder att våra fötter är gjorda för att ”se” marken. Man får väldigt mycket intryck och blir snabb i reaktionerna, säger han.
Krister Holm var tidigt på trenden med avskalad löpning. Redan för fyra år sedan skaffade han ett par tunna skor med tår och sprang sporadiskt med dem. Efter en workshop i Borås fick han inspirationen att helt ta av sig skorna och under våren började han med barfotalöpning. Redan innan snön var helt borta från motionsspåren mötte hans bara fotsulor marken.


Trenden att springa utan skor har smugit sig på men efter att Christopher McDougalls bok ”Born to run” kom ut 2009 och på svenska 2010 exploderade intresset. I samma veva publicerade Harvardforskaren Daniel Lieberman en studie som jämför löpare med och utan skor.
Det han kom fram till i studien var att löpare som använder skor oftare sätter i hälen först. De barfota grupperna börjar däremot markkontakten med framfoten.
Paralleller drogs till vår evolution där människans löpning utvecklats under miljontals år och moderna löpskor med dämpning endast funnits i ett par decennier. Förespråkarna för barfotalöpning hävdar att det ger ett mer naturligt löpsteg som minskar risken för skador. Från att mer dämpning och uppbyggda skor varit lösningen på löparens alla problem kom en motreaktion som säger precis tvärtom och skotillverkarna var inte sena att hänga på.


Det finns en mängd så kallade barfotaskor, tunna skor utan dämpning som ska ge en barfota känsla när man springer. Kritiker menar att trenden uppstått tack vare att tillverkarna vill sälja nya skor. Krister Holm har en enkel reaktion på den invändningen:
– Men släng dem då och spring helt barfota!

Debatten om dämpade joggingskors vara eller icke vara har knappast nått sitt slut. En sak är dock säker, barfotalöpning kräver ett annat muskelarbete än löpning med skor och det gäller att vänja kroppen steg för steg.
– Att springa barfota efter att haft skor hela livet är som att lära sig gå efter ett liv i rullstol. Det gäller att börja lugnt och lyssna på kroppen. Du blir straffad direkt om du springer på hälen, gör det ont gör du fel eller för mycket. Det kan kännas jobbigt för någon som är van att kunna springa hur långt som helst att behöva ta det lugnt, säger Krister Holm.
Krister Holm berättar att han sprang en del när han var yngre, men fick problem med knät. Han provade inlägg i skorna som inte hjälpte.
– Att springa barfota gör att det känns bättre. Men den främsta anledningen är för att det är roligt, säger han.

Det finns flera löpare i Östersund med barfotaskor men vad Krister vet är han den enda som springer helt barfota. Han försöker även att gå utan skor i vardagen så ofta han kan. Reaktionerna varierar, en del utbrister att det ser härligt ut. 11-åriga bonusdottern Karin tycker att han är pinsam. Den vanligaste frågan han får är om han är rädd för att trampa på glas.
– Det finns inte så mycket glas och det mesta är redan överkört och nedtrampat. Du reagerar dessutom så snabbt när du går barfota och hinner dra undan den innan du trampat in någonting, säger han.
Krister Holm har svårt att komma på någonting negativt med att springa barfota så länge det inte är för kallt.
– Det skulle vara hundskit kanske. Men det är enklare att tvätta fötter än skor, säger han.


Barfotaskor har minimalt med dämpning och stöd. Fivefingers är den enda modellen som har tår. Nike Free är ett exempel på en barfotasko med mer traditionellt utseende men med en sula som tillåter foten att röra sig i olika riktningar.
– Det har varit väldigt stort intresse för barfotaskor. Trenden går mot att vanliga skor kommer att närma sig i karaktär, säger Jan Åberg på Gå och löpkliniken i Östersund.