Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ta bladet från munnen om Kälarne högstadium

Annons

debatt Kommunledningen i Bräcke, såväl den politiska som tjänstemannasidan, sätter sin trovärdighet på spel i skolfrågan.

I stället för att sätta ner foten och ta det enda rimliga beslutet om högstadiet i Kälarne, nämligen att det får vara kvar även på lång sikt, valde kommunstyrelsen vid mötet 26 mars att begära ytterligare utredningar om ekonomi och kvalitet.

Det är naturligtvis bra att skolans kvalitativa hållbarhet belyses, men varför gång på gång? Varför duger inte det som skolans personal redan redovisat?

Samma gäller ekonomin. Det är redan utrett att det blir dyrare för kommunen att skicka högstadieeleverna till grannkommunen än att låta dem gå kvar i Kälarne.

På senare tid har Kälarne skola uppmärksammats på riksnivå som det goda exemplet på en kvalitativt bra skola. Något att vara stolt och glad över i dessa tider när svensk skola generellt halkar efter i internationell jämförelse. Men Bräckes kommun- och skolledning har hållit sig kallsinnig till den uppmärksamheten.

Misstanken tränger sig på, att den inre kretsen av kommunledningen redan bestämt sig för att högstadiet i Kälarne ska läggas ner och att eleverna dagligen ska bussas till Hammarstrand. Men av valtaktiska skäl skjuts det formella beslutet upp till efter höstens kommunval.

Kommunstyrelsens senaste begäran om nya utredningar känns som en uppehållande manöver och visst, den uppfyller sitt syfte, att beslutet i skolfrågan skjuts upp till efter valet.

Höga chefstjänstemän i kommunen har också visat att man inte är tilltalad av skolpersonalens strävanden för att behålla högstadiet i Kälarne. Detta trots att personalen redovisat långsiktiga och hållbara lösningar för både ekonomi och kvalitet i skolan.

Misstanken om att kommunledningen på det här sättet arbetar efter en dold agenda är inte bra. Det undergräver förtroendet för ledningen och spär på misstanken, rätt eller fel, att övriga politiker i kommunens styrelser och nämnder bedöms som lätthanterliga ja-sägare. Det sista gäller inte minst kommunens tysta opposition.

Det skulle därför vara välgörande om företrädare för de partier som är representerade i Bräckes kommunfullmäktige tog bladet från munnen och offentligt redovisade sitt partis inställning om högstadiet i Kälarne.

Att man gör det i god tid före höstens val och att man avstår från att skylla sin tystnad på pågående utredningar. Utredningar som knappast kommer att tillföra något nytt.

Det bör ses som berörda väljares rättighet att i stället för tystnad få en sådan redovisning inför stundande val.

Skolgruppen för Kälarnebygden

Michael Löfgren, Mariana Backberg, Nollie Knoop, Theresa Flatmo, Bernt Källström

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel