Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ta bort de delade turerna

På vissa arbetsplatser tillämpar man det som kallas för delade turer. Det innebär att man jobbar några timmar på morgonen, är ledig mitt på dagen för att sedan jobba eftermiddag – kväll.

De lediga timmarna mitt på dagen räknas som fritid och ingår således inte i arbetstiden.

Den här typen av arbetstid används framför allt inom sjukvården och inom hemtjänsten och omsorgen.

Det här är en otidsenlig form av arbetstid som inte använts så mycket på länge, men som nu återkommer och blir allt vanligare. Den borde i stället ha avvecklats för gott för många år sedan.

Vårdpersonalens arbetsmiljö är oerhört pressad redan i dag. Med delade turer blir det naturligtvis än värre. Ett annat exempel på dålig schemaläggning är att när man arbetat natt finns det inte alltid schemalagd tid för återhämtning.

En konsekvens av dålig arbetsmiljö är att duktig och kompetent personal inte orkar längre utan säger upp sig och slutar sitt arbete. En annan är att det är oerhört svårt att rekrytera ny personal när det erbjuds dåliga scheman och en dålig arbetsmiljö.

Låt oss inte glömma att en slutkörd personal påverkar patientsäkerheten i allra högsta grad.

Som god och ansvarstagande arbetsgivare måste man ta bort delade turer som ett led i att förbättra arbetsmiljön. Det är ett krav Kristdemokraterna ställer på våra arbetsgivare.

Ingrid Gustafsson (KD)

kandidat till Östersunds kommun och landstinget/region Jämtland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel