Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ta er i kragen och sluta tjafsa om dubblerad moms

Den ständiga debatten om restaurangmomsen är ett ämne som oppositionen har svårt för att släppa.

Det är lite som om vi alla närvarar på ett 50-årskalas och under kvällens gång har talare efter talare bytts av. Kaffet serveras, släkt och vänner har fått sin chans att tala. Men en av gästerna är onödigt överförfriskad och reser sig upp och greppar mikrofonen.

Kvällens sista tal är olidligt. Få uppfattar en röd tråd i det som sägs. Och trots tappra försök vägrar gästen sluta tala.

TNS Sifo har undersökt allmänhetens inställning till restaurangmomsens nivå. Man har frågat om restaurangmomsen bör höjas, eller om den genomförda sänkningen ska kvarstå.

Av svaren att döma kan man konstatera att restaurangföretagen vunnit momskriget. De fortsatta striderna oppositionen tar för en fördubbling av momsen framstår som allt mer pinsamma. Precis som när den onödigt överförfriskade talaren aldrig kan sätta sig ned och vara tyst.

Enligt TNS Sifos undersökning är det endast ett parti där en majoritet av väljarna är för en fördubbling av restaurangmomsen, nämligen Vänsterpartiet. Man får anta att den inställningen stämmer väl överens med socialisters stolta skattehöjartraditioner.

I övrigt saknar förslaget om en fördubblad restaurangmoms stöd i väljarkåren. Var fjärde socialdemokrat och var fjärde miljöpartist stödjer förslaget. En betydligt större andel av socialdemokraternas och miljöpartiets väljare anser att förslaget är dåligt.

Hur ser stödet ut i övriga väljarkåren då? Jo, drygt varannan jämtlänning anser att en fördubblad restaurangmoms vore dåligt. Likaså i åldersgruppen 50-64 år som är de största kritikerna. Endast fyra procent av de arbetslösa är för en fördubblad restaurangmoms.

Att arbetslösa är gruppen där förslaget har svagast stöd kan bero på reformens jobbskapande effekt. Utbudet på arbetsmarknaden blir knappast högre om man höjer restaurangmomsen från 12 till 25 procent.

Att halveringen av restaurangmomsen från 25 till 12 procent haft en jobbskapande effekt är obestridlig fakta. Restaurangbranschen själva har räknat ut att halveringen skapat 7000 nya jobb på kort sikt. Enligt oberoende Konjunkturinstitutet har 4000 jobb skapats efter de första 18 månaderna. Sanningen ligger förmodligen någonstans mitt emellan.

Oppositionen bör sätta sig ned och sluta störa kalaset – eller snabbt byta ämne. För publiken som lyssnar har sedan länge tröttnat på orden.