Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ta ert ansvar, Byggnads

Sveriges Byggindustrier och Byggnads har ett gemensamt problem att lösa – hur vi blir av med kriminalitet och svartarbete i byggbranschen?

När seriösa företag tvingas konkurrera med kriminella som kringgår lagar och regler dumpas både löner och priser.

Hur ska de seriösa företagen, stora som små, nystartade som gamla klara konkurrensen och fortsätta erbjuda justa jobb med höga löner på säkra arbetsplatser?

För några veckor sedan var fack och arbetsgivare överens om att ge huvudentreprenören större ansvar och öka det fackliga inflytandet i hela ledet av entreprenörer på byggarbetsplatser. Ändå backar Byggnads och säger upp kollektivavtalet.

Byggnads kräver att vi ska skriva in ett huvudentreprenörsansvar med solidaransvar i kollektivavtalet. Detta löser inte de problem som finns med oseriösa företag i byggbranschen, tvärtom.

Kollektivavtalet når en tredjedel av alla företag och anställda i byggbranschen. Varför vill ni försämra konkurrensen för de företag som gör rätt för sig? Varför inriktar vi oss inte direkt på de som faktiskt jobbar kriminellt med ekonomisk brottslighet?

I sin iver smutskastar Byggnads hela branschen genom att sprida falska uppgifter om antal dödsolyckor (som de erkänt att de hämtat från 1960-talet) och hävdar att huvudentreprenörsansvar är lösningen.

Svaret på frågan är att skärpa lagar och regler som inkluderar alla företag i branschen. Vi vet att det fungerar. Tillsammans har vi testat detta på flera håll i landet, i Nacka, Göteborg, Luleå, Jönköping och i Karlstad.

Det är hög tid att Byggnads börjar ta sitt ansvar och slåss för de problem som vi står för 2014.

Staffan Sjömark, chef BI Östersund, lön- och avtalskoordinator

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel