Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ta hjälp av oss folkbildare!

Integrationen är en av vår tids största utmaningar och ger samtidigt möjligheter.

I folkbildningen och civilsamhället finns engagemang, kompetens och ideella resurser som vida överstiger det som det offentliga samhället kan erbjuda. Den kraften behövs över hela landet och där finns vi.

Släpp loss folkbildningen och civilsamhället i integrationsarbetet. Omfördela 200 miljoner kronor från Migrationsverket och Arbetsförmedlingen till studieförbunden så kan vi från dag ett göra stor skillnad på asylboenden runt om i landet och skapa förutsättningar för integration i vardagen.

Resurserna finns redan. Använd dem effektivt. Engagemanget är gränslöst, exemplen är många.

Vår verksamhet i Åre kommun förtjänar att nämnas; sommarskolan som drivs för tredje sommaren i rad för våra nya invånare.

Cirka 70 personer i åldrarna 8–20 deltar i daglig aktivitet. Svenska, matte, engelska, viss idrott samt utflykter på fredagar i lokal natur och kultur. I år även med Kulturskolan som en integrerad del och föreningsliv och lokalt näringsliv som samarbetspartners.

Allt för att ge ett sammanhang, motverka tristess och oro när den vanliga skolvardagen inte finns.

Studieförbundet Vuxenskolan och andra delar av folkbildningen är snabbfotade. Vi kan med kort startsträcka göra stor skillnad från dag ett på asylboenden och flyktingförläggningar.

Ideella personer, förtroendevalda och anställda från många studieförbund finns på många orter med som eldsjälar för att runt om i länet och skapa förutsättningar för integration i vardagen.

Vårt raka besked till riksdag och regering är – inse den kraft som folkbildningen och civilsamhället är och våga satsa.

Ändra regelverket. Ge oss möjlighet att verka på alla flyktingförläggningar i landet. Vi vill finnas där från dag ett för att ge asylsökande utbildning i svenska och i hur svenska samhället är uppbyggt och fungerar.

Redan i dag gör vi insatser men vi kan göra mer om byråkratiska hinder rivs och fokus blir rätt.

Som folkbildare ser vi i första hand integrationens möjligheter men backar inte för de problem som finns. Där skiljer vi oss från andra krafter i samhället som väljer att enbart fokusera på problemen. Det är inte en framkomlig väg.

Ulrika Carlsson

förbundsordförande i Studieförbundet Vuxenskolan

Marianne Larm-Svensson

ersättare i Studieförbundet Vuxenskolans förbundsstyrelse,

Peter Jansson

avdelningsordförande för Studieförbundet Vuxenskolan i Jämtlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel