Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ta inte bort kyrkans familjerådgivning

Härnösands stifts satsning på Svenska kyrkans familjerådgivning har hittills varit ett föredöme. Ni har visat att ni tar människors livssituation på allvar och vill ge stöd i en av de frågor som är absolut viktigast, nämligen våra nära relationer.

Därför är det med förvåning och bestörtning som vi nu ser att denna gedigna och genomtänkta satsning går att plocka bort utifrån argumentet att det är annat man vill satsa på.

Vi vill starkt ifrågasätta resonemanget att eftersom det finns andra aktörer som utför familjerådgivning så behöver inte kyrkan göra det. Inga andra aktörer bedriver Svenska kyrkans familjerådgivning!

Vår erfarenhet är att många av de människor som aktivt väljer att gå till Svenska kyrkans familjerådgivning väljer det just för att det är i Svenska kyrkans regi.

När svårigheter drabbar kan man även ha behov av att prata om sin relation till tro och kyrka vare sig den relationen är en uttalad del av livet eller aktualiseras när livet är i kris.

Ett viktigt uppdrag när det gäller kyrkans diakonala verksamhet är att möta och ge stöd till människor i svåra livssituationer. Många människor hamnar i kriser i parrelationen eller i relation till familj och vänner. Sådana kriser och svårigheter är smärtsamma och kan rubba hela grunden i tillvaron.

Att kyrkan bedriver familjerådgivning är ett konkret sätt att ta ansvar för de par som kyrkan viger och de familjer och enskilda som finns i församlingarna i stiftet.

Svårigheter i de vuxnas parrelationer har också direkt återverkan på barnen och väcker många frågor hos föräldrarna kring mening, skuld och andra existentiella aspekter av livet som tro, tillit och hopp.

Kyrkans familjerådgivare har i sin grundutbildning kurser som ”Livsåskådning” och” Kyrka och tro” och dessa ämnen återkommer kontinuerligt i fortbildningar. Svenska kyrkans familjerådgivning har ett genuint förtroende när det gäller att fånga upp och bearbeta dessa frågor om livet.

I sitt arbete möter många av kyrkans medarbetare människor som har svårigheter i sina nära relationer. Präster, diakoner och församlingspedagoger har en annan kompetens än att specifikt arbeta med par- och familjerelationer.

Då de inte heller har den professionella ramen som krävs, finns en risk för överbelastning och utbrändhet. Svenska kyrkans familjerådgivning utgör på så sätt också en personalvårdande insats.

Hur har stiftsstyrelsen tänkt möta konsekvenserna av beslutet att säga upp avtalet med Svenska kyrkans familjerådgivning i Härnösands stift när det gäller:

• Församlingarnas stöd till ”vuxna mitt i livet”, par och enskilda?

• Barnens situation och hur de påverkas när vuxenrelationen inte fungerar tillfredställande?

• Den ökade belastningen på anställda, framför allt präster och diakoner?

Anita Forsgren, Elisabet Jonsson

Svenska kyrkans familjerådgivning Umeå pastorat

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel