Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ta krafttag mot organiserad brottslighet

En av de reformer som tydligast symboliserar ett enat Europa är de öppna gränserna mellan våra länder. Tack vare EU-samarbetet slipper vi köa vid långa passkontroller på de europeiska flygplatserna eller vid gränsövergångarna på bilsemestern.

De öppna gränserna gör även att våra företagare och vi konsumenter lättare och billigare kan sälja och handla över gränserna.

Men den fria rörligheten för människor, varor, tjänster och kapital utnyttjas dessvärre även av den organiserade brottsligheten.

Enligt uppgifter från Europaparlamentet verkar 3 600 internationella brottsorganisationer i EU och 70 procent av grupperna består av medlemmar från flera olika länder. Det rör sig bland annat om penningförfalskning, människohandel, insmuggling av narkotika och mängder med vardagsbrott.

Det står klart att organiserad brottslighet inte längre är ett nationellt problem utan att europeiskt. Vi ska inte stå vid sidan och se på medan den grova organiserade brottsligheten ödelägger människoliv runt om i Sverige och i hela Europa.

Enbart samarbete mellan nationella polisstyrkor kommer inte att räcka för att tackla den grova organiserade brottsligheten. Därför behöver vi införa en gemensam polisstyrka, ett europeiskt FBI, som har befogenhet att arbeta operativt i hela EU och som tillsammans med nationella polisstyrkor kraftfullt kan bekämpa brottsligheten.

För oss handlar den organiserade brottsligheten inte om statistik utan om förlorade människoliv och förstörd livskvalitet för dem som fallit offer.

Inför Europaparlamentsvalet 25 maj är det är hög tid att alla politiska partier bekänner färg och berättar vilka konkreta åtgärder de föreslår för att på allvar bekämpa den grova organiserade brottsligheten.

Problemet är att det inte är vackra ord utan konkreta handlingar som krävs för att stärka polisens möjligheter att agera mot den organiserade brottsligheten.

Folkpartiet är det enda partiet i Sverige som vill utveckla Europol till att bli en motsvarighet till det amerikanska FBI.

Folkpartiet är också det enda partiet i Sverige som stöder EU-kommissionens förslag att skapa en europeisk åklagare för att stoppa fusk med EU-bidrag.

Vill du också att Europa tar krafttag mot den organiserade brottligheten genom konkreta och effektiva åtgärder finns det bara ett alternativ 25 maj, det är Folkpartiet Liberalerna.

Cecilia Wikström (FP)

Europaparlamentariker

Pär Löfstrand (FP)

kandidat till Europaparlamentet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel