Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ta några turer med oss läkare också!

"I snitt har läkarna fyra till åtta patientbesök per dag. Europanivån ligger på 20–22", säger Christer Siwertsson i ÖP 3 oktober.

Christer, jag har jobbat i ett sådant sjukvårdssystem, i vårt västra grannland, där jag träffade upp till 25 patienter per arbetsdag (som dessutom var en timme kortare). Ändå var dagarna lugnare där än mina dagar på hälsocentralen här i länet, där jag sällan träffar fler än tio patienter per dag. Hur kunde det komma sig?

Jo, där existerade knappt telefonrådgivning, där kunde inte patienten beställa recept per telefon eller skicka iväg ett önskemål med några knapptryckningar på "Mina vårdkontakter". Där renderade varje sådant ärende en tidsbokning till läkare, liksom varje waran-ordination.

Jag tror inte att du eller någon av mina patienter önskar ett sådant system, och heller inte jag, trots att min tillvaro där var betydligt lugnare då tidsbokningarna gjorde att det tydligt syntes när jag blev överbokad.

Detta till skillnad från här, när jag utöver mina 5–10 patientbesök dagligen får handlägga 15–25 patientärenden via telefon, digitala och fysiska brevlådor, Mina vårdkontakter, med flera ärenden, som inte syns i tidboken utan kläms in under "administration".

Christer, det var ett berömvärt initiativ att sätta dig in i arbetssituationen för sköterskorna på kirurgen, men du borde även gå några turer med oss läkare innan du uttalar dig om vår vardag.

Martin Ersson, ST-läkare Krokoms HC

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel