Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta och städa upp i Torvalla

Annons

Några tankar efter en cykeltur Östersund–Torvalla–Ängsmon.

Turen förmörkas snart av allt skräp som är kastat i diken och dess närhet. Det är flaskor, burkar, kvaddade cyklar, hundbajspåsar med mera. Det är rena miljöbrottet som det ser ut kring Ängsmoskolan och kyrkan.

På Nekvägen och Timotejvägen är lastpallar och frigolitskivor lagda på hög bakom de nybyggda villorna. Det är klart att det är lätt att hålla sin egen tomt ren och snygg när man flyttar sitt eget problem in på kommunens skogsmark.

Vem har ansvaret för städningar efter cykel- och gångvägarna? Det är väl inte de som grisar ned för de framträder väl inte självmant för att städa upp. Utan då är det markägaren Östersund kommun som måste rycka ut.

Det får inte som det gjorde förra året dröja till i början av juni innan det blir någon vägstädning då 15 centimeter gräs dolde skräpet.

Man blir förvånad när man kommer cyklande förbi korsningen Vetevägen–Konststigen där en skolklass håller till med en utflykt. Smäller ballonger, dricker Festis och har kul i sällskap med två lärare som sitter på en bänk och ser allmänt ointresserade ut.

Så kommer man förbi två dagar senare – fullständigt nergrisat. Och då kommer tanken. Vart har parollen ”Håll Sverige rent” tagit vägen, något de svenska skolorna var mästare på under 70- och 80 talet och som andra länder tog till sig, där Sverige var bäst i klassen.

Det är inte barnens fel att det är nedgrisat i naturen, utan ansvaret ligger på föräldrar och skola att redan från förskoleåldern lära barnen hur man uppträder när man vistas ute i naturen.

Eller varför inte göra som Kastalskolan i Brunflo som tog hjälp av Brunflo PRO när de städade upp runt skolan och cykelvägar. Det verkar vara ett lyckat initiativ av skolledningen.

Varför skulle inte det vara möjligt för Ängsmoskolan och Torvalla PRO med ett liknande samarbete?

Mer läsning

Annons