Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ta till vara de nyanländas erfarenheter

Annons

Vad är ett bra företagsklimat?

Jag har vuxit upp i en växande storstadsregion. Mina barn har vuxit upp i en växande storstadsregion.

Som jag minns det innebar det att man var för många, barnen var för många för de skolor som fanns. Det fanns inga dagisplatser.

Det byggdes, javisst, men det var något som inte uppskattades av de kringboende utan ledde till långa möten och fördröjningar. Det var nästan omöjligt att bygga förskolor för det fanns ingen plats för dem. Hittade kommunen en plats blev det alltid klagomål.

Det var min reflektion när jag läste företagarnas inlägg. Man tror att det är bättre på annat håll. Men som sagt, även där klagas det.

Jag försökte förstå vad det förbättrade företagsklimatet skulle bestå i. Det enda jag hittade var att handläggningstider och kostnader för tillstånd ska förbättras, vilket låter mycket rimligt, men väl inte kan vara så avgörande.

Jag flyttade till Jämtland för ett år sen och är alltså nyinflyttad. Som sådan ser jag en resurs som jag tycker man missar, nämligen de nyanlända. Många av dem kommer från länder med ett högre företagande än i Sverige. Man kan läsa om det i Entreprenörskapsforum årliga rapport GEM.

Själv har jag, som företagare, genomfört en utvärdering av personer, hälften födda i Sverige och hälften utomlands, som arbetar i sociala företag i Västra Götaland.

I sociala företag får personer som av olika skäl har svårt att komma in på arbetsmarknaden hjälp och stöd att starta och driva företag. De utlandsfödda klarar sig generellt bäst, allra bäst går det för en grupp kvinnor från Irak.

Ett sätt att få fart på företagande i länet är att ta tillvara på de erfarenheter som dessa personer har. De är inte bara några man ska hjälpa, de kan tillföra mycket eftersom de har ett annorlunda kulturellt kapital och kunskap om hur man driver företag med små resurser.

Karin Melinder (MP)

Berg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel