Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ta tillbaka Fältarbetsgruppen

Det är nu snart tre år sedan den politiska majoriteten i Östersunds kommun beslutade att avveckla Fältarbetsgruppen för att göra en ekonomisk ”besparing” på 2 miljoner kronor (fyra tjänster som fältarbetare).

Det beslutet har fått förödande konsekvenser vad gäller uteblivet förebyggande och uppsökande arbete bland våra barn och unga.

De flesta barn och ungdomar i Östersunds kommun mår bra, men de senaste årens rapporteringar från polisen, och från ideella föreningar typ Nattvandrarna, Föräldrar Mot Narkotika samt från socialtjänsten, talar om en extremt oroande ökning av antalet unga som far illa och då främst genom narkotika- och alkoholmissbruk.

Ungdomspolisen i Östersund vädjade nyligen i P4 Jämtland till Östersunds kommun att kraftigt öka anslaget till socialtjänsten för förebyggande och uppsökande verksamhet för våra barn och unga.

Polisen säger bland annat att ”ökningen av narkotikamissbruk typ spice med flera preparat är oroveckande och att polisen har starkt begränsade möjligheter till att upptäcka i tid”. ”Vi träffar ständigt nya ungdomar som fastnat i drogerna och de senaste dygnen har vi testat tio misstänkta för droger och de flesta var tidigare okända för oss”.

Samarbetet mellan polisen och socialtjänsten fungerar tillfredsställande. Ungdomsgruppen vid polisen gör ett utomordentligt bra arbete med de resurser de har.

De utför också, vid tillfällen då inte andra uppkomna ärenden prioriteras, uppsökande verksamhet på de platser ungdomarna vistas. Detta fältarbete är mycket begränsat.

Jag har vid minst fem tillfällen motionerat, yrkat i fullmäktige och föreslagit att fältarbetare ska återinföras men vid samtliga tillfällen fått avslag. Anledningen är självklart att jag är modera.

Nu kommer min senaste motion upp till kommunstyrelsen om någon vecka, men redan när den behandlades vid socialnämnden yrkade S, C och MP på avslag.

Som en följd av mina motioner för att rädda våra barn och unga har kommunen tillsatt en narkotikakommission som kartlagt situationen och föreslagit en handlingsplan för åtgärder.

Handlingsplanen för förebyggande verksamhet fastställdes av KF för flera månader sedan utan att någonting har verkställts.

V motionerade för över ett år sedan om införande av sociala investeringsfonder för att som ett exempel inrätta någon form av förebyggande fältarbete för att rädda våra ungdomar som far illa.

Sociala investeringar är utomordentligt ”lönsamma”. Att rädda en ungdom från ett liv i fördärv går inte att värdera ekonomiskt, men ett omhändertagande på HVB-hem eller institution kostar 1 miljon kronor per år av skattemedlen.

Motionen, som vi moderater välkomnade, bifölls i KF men resultatet väntar fortfarande på verkställighet.

Nu har det gått för långt. Inför snarast kommunala fältarbetare och placera socialsekreterare vid polisen.

Jag lovar att det blir en av de första åtgärder vi verkställer då vi kommer till makten efter valet.

”Det är lättare att bygga starka barn än att laga trasiga föräldrar”.

Tord Jemteborn (M)

vice ordförande i socialnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel