Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Täckningen kan bli bättre i glesbygd

Regeringen går mobiloperatörerna till mötes och låter dem få tillgång till den frekvens som i dag används för teve. Men vilka villkor som ska gälla för att 700-bandet ska komma glesbygden till del är oklart.

Anna-Karin Hatt (C), it-minister, berättade nyheten under torsdagen. Regeringen har bestämt att från 2017 låta mobiloperatörerna få tillgång till frekvensen 700 Mhz, det band som i dag används för digital marksänd teve.

I och med det kan mer mobilt bredband och mer mobiltelefoni nå längre och fler.

Operatörerna själva har länge velat komma åt 700-bandet och i en artikel i ÖP före jul förklarade Post- och Telestyrelsen, PTS, att detta band verkligen kan göra skillnad på landet. Orsaken är att frekvensen är låg och därför når radiovågorna långt.

Men allt hänger i så fall på om politikerna ställer villkor och krav på täckning där det annars är olönsamt att bygga ut.

Detaljer kring hur tillstånden ska auktioneras ut, om de blir gratis eller inte och hur eventuella villkor ska kopplas till frekvensen, är inte känt. Anna-Karin Hatt nämnde inget om detta i sin debattartikel i DN. Inte heller Post- och Telestyrelsen vet hur regeringen väljer att göra.

– Jag vet inget. Inte om det blir villkor och i så fall hur. Det är regeringen som måste ta det beslutet. Men är det någonstans man ska ha täckningskrav är det nu i och med att det är en låg frekvens, säger Urban Landmark, ansvarig för frekvenser på PTS.

Vad händer då med teve när 700-bandet släpps fritt för mobilt bredband och telefoni? Jo, det beror på. Det finns plats för 60 kanaler i dag så vill man ha alla dem krävs en ny digitalbox. Samma med Hd-kvalitet som kräver mer kapacitet. Vill man bara ha grundutbudet går det bra med samma box, enligt Urban Landmark.

– Det är troligt att Terracom uppgraderar sin marksända teknik. De skulle ändå ha gjort det men nu får de tidigarelägga det.

Telefoner då, hur blir det med dem? Finns det telefoner för 700-bandet?

Nej, inte ännu. För varje ny frekvens måste det fram nya telefoner.

-----------------------------

På ÖP:s mobilkarta kan du fortsätta att berätta hur täckningen ser ut där du bor eller arbetar: http://op.se/nyheter/mobilkartan