Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tag klivet ut i pudret med snöskor under sulorna

Att vandra med snöskor är stort nere­ på kontinenten. Men nu växer sig detta traskande i snön stark­are även på våra breddgrader.

För många nordbor är snöskor detsamma som jakt i Alaska, klädd i mössa av björnskinn. Fast nu finns möjlighet att på närmare håll pröva på en nygammal utomhusaktivitet.

Snöskor erbjuds av allt fler arrangörer runt om i länet. Ett par snöskor kan kosta allt från 500 kronor upp till 1 500 kronor.

– För 800 kronor får du en fullgod sko. Ju mer metalldelar i skon desto dyrare, säger Sofie Jugård-Löfgren på Frösön som kan det här med snöskor.

En bra snösko ska vara stadig att stå på och den ska vara anpassad efter förhållandena. Snöskor finns att hyra eller köpa på flera ställen.

– Du ska ha stadiga skor att gå i, men även snöskon ska ha stadga. Tänk också på att använda rätt snösko för rätt underlag. Stor sko till lös djupsnö, mindre modell räcker gott då snötäcket inte är alltför djupt, förklarar Crister Löfgren, kännare på snöskor.

Vissa snöskor kan man även fälla ut och göra större för att på så sätt få större bärighet. Det är också bra om snöskorna är utrustade med rejäla dobbar under, så du får ett fast grepp under vandringen. Vissa skor är så väl utrustade att du nästan kan gå uppför lodräta stup. Att traska med stavar gör vandringen både stabilare och lättare.

Söderut – nere på kontinenten – är det betydligt vanligare att göra vandringar med snöskor än här hemma.

– En förklaring till det kan vara är att de inte är lika vana vid skidor på fötterna som vi nordbor är. Tack vare holländare, engelsmän och tyskar har även svenskar börjat få upp ögonen för snöskor, menar Sofie.

Hon och hennes man arrangerar en rad utomhusaktiviteter. Ofta är det utlänningar som kommer till länet som väljer deras utflykter.

– Att vandra på Östberget med snöskor i nysnö full av spår från rådjur och räv är vanligt för oss men mycket exotiskt för dem. Bekvämt dessutom då det är så nära staden, förklarar Crister.