Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tågstopp ett år till vid Stora Helvetet

Järnvägen förblir stängd förbi Stora Helvetet ett år till. Men banan ska renoveras så att tågen kan gå senast nästa höst.
Det blir en tillfällig respit med trafik ett år för sedan ska en helt ny järnvägsbank byggas.

Annons

Tidigare fanns förhoppningar om att tågtrafiken skulle kunna börja i höst, men så blir det inte. Det är för farligt.

Beslutet som Trafikverket tagit i dag innebär i alla fall att tågen kommer att gå en period fram tills dess att en helt ny bank står klar december 2017.

– För att sträckan inte ska vara stängd i tre-fyra år tillmötesgår vi det stora behovet av trafik med att göra förbättringar i befintlig bank så att trafiken kan komma i gång, säger Mats Olofsson, samhällsplanerare på Trafikverket.

Tågtrafik stoppades i november i fjol sedan rörelser hade upptäckts i Stora Helvetet som banken alltså heter.

Byggd 1877 har järnvägsbanken ungefär två år kvar av sin maximala livslängd bedömer Trafikverkets experter.

Risken för att den 28 meter banken ska rasa är låg. Däremot finns det stora risker att det sker sättningar som kan påverka själva rälsen. Skevar rälsen kan tåg spåra ur.

De tillfälliga reparationerna kommer att gå ut på att ta bort det översikta skiktet och ersätta det med ett nytt. På det ska ny räls läggas.

Trafikverket ska nu förbereda för att lägga ut projektering på entreprenad och senare upphandla själva byggarbetet.

Särskilt känsligt kommer det bli att trygga arbetsmiljön för dem som ska arbeta bland annat med tunga maskiner på bygget.

– Det här är så riskfyllt att en geotekniker kommer att finnas på plats hela tiden. Det är extremt ovanligt, säger Mats Olofsson.

Totalt lär prislappen hamna på 15-20 miljoner kronor räknar Trafikverket med.

Det finansieras med omprioriteringar inom Trafikverkets budget för regionen.

Den helt nya banken som ska byggas och stå klar 2017 har regeringen skjutit till pengar för. 100 miljoner kronor är vikta för detta, ett beslut som regeringen tog i maj.