Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tågstrejk kan skapa midsommarkaos

Årets midsommarafton kan bli en ovanligt stökig resdag till följd av tågstrejken. Planerar du att resa med Stockholms pendeltåg eller Krösatågen är det dags att börja tänka på andra alternativ.

Från klockan 03.00 natten till midsommarafton utökas strejken ytterligare om konflikten mellan Almega och Seko ännu inte är löst. Då stannar Krösatågen i södra Sverige och all pendeltågstrafik i Stockholm.

– Vi får inte sätta in någon ersättningstrafik eftersom det skulle vara att påverka konflikten. Det är samma trafik som vanligt som går, säger SL:s pressinformatör Lovisa Åbom.

En vanlig sommarvardag sker 180 000 påstigningar på pendeltågen. Åbom uppmanar resenärer att hålla sig uppdaterade via hemsidan sl.se.

– Vet man med sig att man ska ta pendeltåget för att resa vidare till ett midsommarfirande bör man redan nu börja se på alternativa resvägar, säger hon.

Mikael Lindskog, kommunikationschef på Stockholmståg som kör pendeltågen, flaggar för längre restider.

– Går inte pendeln så kommer det bli besvärligt i hela länet, och då får man ta extra god tid på sig, säger han.

Stökigt även i söder

Krösatågen, som körs av Veolia Transport, trafikerar ett nät som sträcker sig mellan bland andra Jönköping, Hässleholm, Halmstad och Oskarshamn. I snitt reser cirka 5 000 personer om dagen med Krösatågen.

– Vi rekommenderar tyvärr att börja se på alternativa resvägar för vi kan inte garantera att vi kan köra våra tåg som vi hade velat, säger Klara Haage, pressansvarig på Veolia Transport.

Carl-Johan Sjöberg, trafikdirektör på Jönköpings länstrafik, säger att man får försöka hitta andra resmöjligheter med regionbussarna. Men i en del fall blir man tvungen att ta bilen.

– Visst finns det ställen där det inte finns alternativ, det gör det absolut. Och om det tar dubbelt så lång tid med buss så är ju det inte heller ett alternativ egentligen.

Fler på vägarna

Inställda tåg i södra Sverige har dagligen drabbat över 75 000 passagerare sedan strejken inleddes den 2 juni. Färre resenärer på spåren resulterar troligtvis i fler på vägarna, och Statoil noterar en ökning vad gäller uthyrningen av personbilar till midsommarhelgen.

– Den största stationen vi har i Malmö ligger bättre till under de första 16 dagarna i juni än rikssnittet. Det ser även ut att bli en ökning nationellt under midsommar jämfört med förra året, säger Niclas Lundberg, chef för biluthyrning på Statoil.

Stockholmspolisens presstalesman Kjell Lindgren hoppas på ett "traditionellt midsommartåg per bil".

– Med fikaväska, gott tålamod och samarbete så kommer alla fram i god ordning.