Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tågurspårning i Hoting

Natten mellan torsdag och fredag spårade ett godståg ur mellan Hoting och Dorotea. All tågtrafik på inlandsbanan är stoppad på sträckan.
– Det är naturligtvis olyckligt att det sker urspårningar, säger Per Bruzell, säkerhetsansvarig på Inlandsbanan.

Ett godståg lastat med kalk i Orsa var på väg till Gällivare, då något gick fel. Sex av 22 vagnar gled av spåret och cirka 200 meter räls och slipers förstördes.

Inga personer skadades vid olyckan och ingen av vagnarna tippade.

All tågtrafik är stoppad och resenärer bussas mellan Hoting och Sorsele.

Det finns inga uppgifter om vad som orsakade olyckan.

– Vi har gjort faktainsamling på platsen, och nu görs en utredning. Det lär ta ett antal månader att få den färdig, säger Per Bruzell.

Det är Inlandsbanan AB som leder trafiken och förvaltar spåret. Och det är dotterbolaget Inlandståg AB som kör godstrafiken.

– I dagsläget ser vi inte att vi gjort något fel. Men vi kommer att titta på sådana saker i utredningen.

På vissa sträckor längs inlandsbanan är hastigheten nedsatt på grund av säkerhetsbedömningar av spåranläggningen eller pågående underhåll. Det finns inga uppgifter om det var fallet på sträckan där urspårningen skedde.

– Visst är det ett gammalt järnvägsnät, men vi ser till att det upprätthåller säkerhetskraven.

Bärgningsarbete pågår och förhoppningen är att tågtrafiken ska komma i gång igen i början av nästa vecka.

Det var den andra olyckan inom ett dygn där tåg från Inlandståg AB spårade ur. På fredagsförmiddagen spårade ett timmertåg ur i Krokom. Och förra året spårade ett av bolagets tåg ur i Porjus i Jokkmokks kommun.