Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Takdropp i nya arenan

Det droppar vatten från taket inuti Östersund Arena. Därför skyddas en del av sittplatserna i A-hallen med plast.

Annons

– Vi håller på och utreder vad droppandet beror på, säger Örjan Jervidal, chef för tekniska förvaltningen i Östersunds kommun.

Troligen är det en rest från stormen Ivar, då en del av takets isolering flyttade sig. Den ojämnt fördelade isoleringen kan skapa kondens, vilket blir vatten som droppar ner. Även i arenans gymnastikhall finns problemet.

– Vi tror att det kan vara något liknande där. Men vi ser det inte som så dramatiskt. Det var jättetur att det inte kom snö och regn i samband med Ivar. Det kan se dramatiskt ut med plasten över sätena, men det är bara för att de inte ska bli missfärgade, säger Jervidal.

Vid Ivar blev det en reva i takets duk, men den lagades, och det läcker alltså inte in fukt utifrån, enligt Örjan Jervidal. Men taket behöver lagas mer permanent.

– Då måste vi kanske ta upp en del av taket och ordna isoleringen. Det vågar vi kanske inte göra nu, utan det får nog vänta till våren. Den bedömningen får entreprenören Peab göra, säger Jervidal.

Peab har i sin tur en takleverantör under sig.

Örjan Jervidal hävdar, precis som andra kommuntjänstemän gjort tidigare, att taket borde ha hållit för Ivar.

– Därför ser vi det som en garantisak, säger han och hävdar att Peab varit tillmötesgående.

– Därmed inte sagt att de tagit på sig det på en gång, de vill vara säkra på att det ligger under garantiåtaganden.

Var går gränsen då?

– Kontraktsmässigt kan ju en entreprenör hävda "force majeure", men det var ju inte så att halva Östersund blåste sönder.

Vad den totala kostnaden för att laga taket kan bli vet inte Örjan Jervidal. Tidigare uppskattningar har legat runt 200 000 kronor.

– Ingen verksamhet i arenan påverkas av det här.