Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Taket läcker in på Centralskolan i Hoting – igen

Trots tidigare åtgärder så läcker det in vatten genom taket vid högstadiedelen på Centralskolan i Hoting. Det droppar ner i hinkar både i arbetsrum och ute i trappan.

– Så kan det ju inte vara, så självklart måste vi lösa det här, säger Tord Sjödin, vd på SHB, Strömsunds hyresbostäder, som förvaltar kommunens fastigheter.

Problemen med takläckage är inget nytt. Efter tillbyggnaden av högstadiedelen på 1990-talet upptäcktes det första gången och misstankar finns bland annat att något blivit fel i skarven mellan det nya och det gamla.

Läckagen har sedan funnits från och till. Men för ett par år sedan tog SHB krafttag för att bli av med problemet.

– En del lärare som är allergikänsliga reagerade då. Så de torkade upp, bytte takplattor, målade om och vi hade arbetsrummet stängt tills det var riktigt genomluftat, säger Elisabeth Björn, rektor på Centralskolan.

– Vi monterade in en fläkt för att ta bort värmegenomgången och se till att det inte blir isbildning på taket. Jag trodde att vi hade klarat det här genom det, förklarar Tord Sjödin.

Men i förra veckan kom alltså bevisen på att åtgärderna inte var tillräckliga. Efter helgen var ett av skrivborden i lärarnas arbetsrum helt täckt av vatten och det täta droppandet fick sedan fångas upp med hinkar. Ett par stod vid skrivbordet och en annan hink ute i trappan.

– Det här ser inte bra ut. Det är naturligtvis ingen bra arbetsmiljö för varken lärare eller elever, säger Elisabeth Björn.

På SHB kom rapporten om nya läckage först när de skottade av taket ovanpå hisschaktet i skolbyggnaden senare i veckan.

– Vi har inte fått in någon felanmälan på det här, sa Tord Sjödin.

Han inser att läckaget måste kollas upp och åtgärdas igen. Men samtidigt ser han svårigheten med att få ett definitivt stopp på problemet.

– Folk blir förstås irriterade när det är så här och vi känner oss maktlösa. Vattnet kan tyvärr leta sig konstiga vägar och det kan droppa på ett ställe än där vi har den egentliga läckan, säger Tord Sjödin.