Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Takida fick ÖP:s recensent att gråta

Det är vackert, hårt och tårfyllt. Takida får ÖP:s recensent att gråta och känna hjärtat slå hårt i takt med baskaggen.

Sveriges Nickelback intar Yrans badhusparksscen en och en. Till slut står sex Ångemän framför oss. Det är svarta kläder och handklapp. Publiken är fylld av rutiga skjortor, unga fans och gråa kalufser. Alla åldrar ryms, dansar, klappar och trivs.

Killarna inleder med "Haven stay" och det är genuint snällt men ändå hårt. Andra låten är "the Dread" och det är här Takida är så fantastiskt bra att det känns omöjligt att det blir bättre. Men baskaggen tar dig på en resa. Det slår i magen och rycker i benen.

Sångaren Robban, Robert Petterson leker och hojtar och hela Badhusparken är med. Takida har gjort hård rock folkligt. Låt oss kalla dem Norrlandsrockens pionjärer. De har alla ingredienser: Där finns vemodet. Där finns ilskan. Och Takida står där och fångar de upp norrländska själarna. De står med öppna armar och fångar upp och sätter toner till lyckan, vemodet, ilskan.

När Robert andas hårt i mikrofonen från den nedsläckta svarta scenen jublar publiken.

– Det är en dröm som går i uppfyllelse att få en publik jubla genom att göra så.

Regnet börjar falla och i "Brimstone" blir musiken allt hårdare. Killarna står bredbent och det är verkligen en beroendeframkallande känsla att känna baskaggen slå mot bröstet. Hjärtat vill fortsätta slå med hjälp av det chockhårda trumspelet.

Mellan låtarna släcks scenen ned och det är ett snyggt ljusspel som tar showen från en del till annan. Efter det hårda spelet och när scenen släckts lämnar bandmedlemmarna scenen och kvar blir Robban och en gitarr: Tillsammans skapar han en avskalad version av "You learn" med publiken i Östersund. Inte visste jag att allsång av stroferna till Ångelegendarenas singel från 2011 skulle få mig att tåra till. "And you learn like a shadow flows in the rain/ Like a foreign flame in the dark / Showing you the way". Där står vi; förbipasserande, meddragna, Takidafans, nyfikna och alla sjunger.

Och det vackra slutar inte där. Sedan följer det finaste jag sett Östersund göra. Efter bara några få pianotoner förstår publiken att nu väntar "Curly Sue" och de följer med och skapar tillsammans med Takida en magisk timma vid Storsjöns strand.

Yrans mest älskade bokning är inte utrikes ifrån. De kommer från Ånge.

• Badhusparken

• 23.15

Betyg: 5/5

Här hittar du alla recensioner från Storsjöyran 2014