Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tål att skämtas med

Vanhelgar Ica nattvarden? Många kristna kritiker tyckte att reklamfilmen där ICA-karaktärerna äter påskmiddag och pratar om nattvarden, vilket får karaktären ICA-Cindy att känna äckel, prata om håriga kroppar och stoppa fingrarna i en brun sås, gick alldeles för långt. Några uppmanade till bojkott av ICA. Företaget drog under veckan tillbaka sin reklamfilm eftersom man säger att ambitionen alltid är att beröra, "men vi vill göra det på ett positivt sätt".

Det är onekligen laddat det här med religion och humor. Självfallet är nattvarden, och särskilt skärtorsdagens sista måltid mellan Jesus och lärjungarna, viktig både teologiskt och känslomässigt för kristna. Då finns det alltid människor som känner sig trampade på tårna och hånfullt behandlade när någon i deras ögon inte tar det på allvar. Samtidigt– visst måste vi tåla att både traditioner och kyrkan som sådan tål att skämtas med. Precis som allt annat. Annars hamnar vi snabbt på det där sluttande planet där yttrandefriheten blir mer och mer och begränsad. Skämta om att det är "bögarnas fel" likt humorgruppen Grotesco kanske inte går för sig, eller med hjälp av karikatyrtecknandets konst avbilda Muhammed....

Eller just det. Det sistnämnda har ju redan skapat kris. Kort resumé: i september 2005 publicerade den danska tidningen Jyllands-Posten ett antal karikatyrer av Islams profet Muhammed, som bildsättning av en artikel om censur och yttrandefrihet. Det skapade en proteststorm utan dess like, med våldsamma demonstrationer från muslimska grupper. Flera länder drog tillbaka sina ambassadörer från Danmark, och på många ställen bojkottades danska produkter.

Nu i dagarna släpptes i Danmark boken "Min afsked med islamismen" (Berlingske Media Forlag), en biografi av Ahmed Akkari. Akkari är en tidigare islamistisk aktivist och iman som blev känd som talesperson för en rad muslimska organisationer som krävde att Jyllands-Posten skulle be om ursäkt för publiceringarna. Han deltog bland annat i en mellanösternresa i syfte att där finna stöd i bland annat kraven på att den dåvarande danska statsministern Anders Fogh Rasmusen skulle be om ursäkt å Jyllands-Posten vägnar. Med på resan hade de karikatyrerna från tidningen, men även andra, mycket grövre, bilder. Ryktet gick att de lät människor tro att även de bilderna var Jyllands-Postens verk, men det förnekades å det bestämdaste. Fram till nu. I boken, där Akkari alltså tar avsked av islamismen, berättar han att bilderna var blandade i mappar i syfte att piska upp en hatstämning mot Danmark. Gruppen hade en tydlig strategi för att piska upp konflikten. Han berättar också hur de hade möten med terroristorganisationer som Hizbollah och Hamas, och "skickade signaler" till al-Qaida för att få stöd. Detta förnekas dock av de övriga imanerna på resan.

Boken är Ahmed Akkari avbön, hans säger att hans uppdrag var fel, och att islamismen är korrupt och i ständig jakt på mer makt. Boken har fått stor uppmärksamhet i Danmark, och kallas av många recensenter för ett viktigt och nyttigt avslöjande av de lögner, det hyckleri och det psykiska våld som präglar toppen av den danska islamistiska världen. Även om det kanske inte är en tillräcklig botgöring. Muhammedkrisen fick stora konsekvenser både för Danmark och för resten av världen. Många människor dog i de våldsamma demonstrationerna, som alltså byggde på planterade lögner om vad som egentligen hade skett i Jyllands-Posten.

Ica kanske inte är så roliga alla gånger. Men tänk på vad som kan ske när man inte anser sig tåla skämt och satir kring den egna saken.