Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Talangerna är redo att ta över

Satsningen på egna talanger fortsätter. I år kryllar det av heta ungdomar som vill slå igenom på allvar i allsvenskan.
Dessutom hägrar en extra bonus – U21-EM på hemmaplan.

För några år sedan skrek hela Fotbollssverige efter unga talanger. Då dominerade välbetalda, flertalet ganska medelmåttiga, utländska spelare allsvenskan. Men under fjolåret struntade många klubbar i att värva importer – i stället satsade de på egna juniorer. En chansning som gav mersmak. Flera spelare födda sent på 1980-talet och några 1990-talister visade vägen.

Och inför årets säsong står en hel drös med juniorer redo att stjäla rubrikerna.

– Trenden är väldigt positiv, det har den varit i drygt ett år och det känns som att den fortsätter. Det finns en attityd bland klubbarna att de verkligen vill satsa på egna unga spelare, säger U21-landslagets förbundskapten Jörgen Lennartsson till TT.

bland annat IFK Göteborgs Robin Söder och Helsingborgs Andreas Landgren stor succé i allsvenskan.

I år kan listan över tänkbara kandidater göras lika lång som en auditionskö till talangtävlingen Idol. En anledning är killarna som är födda 1990 – en extremt talangfull årgång.

– Jämfört med andra kullar så känns det som att fler spelare är på väg in i seniorelitrummet. Vi har väldigt många spännande och intressanta spelare som är födda 1990 som kommit långt i sin utveckling, säger Roland Larsson, förbundskapten för just P90-landslaget.

I gruppen återfinns exempelvis Jesper Florén (Elfsborg), Simon Helg (Hammarby), Jakob Johansson (Göteborg), Rasmus Jönsson (Helsingborg) och Jasmin Sudic (Malmö) som alla fått speltid i Sveriges högsta serie.

– För egen del känns det riktigt bra. Jag har fått vara med ett tag och avslutade förra säsongen bra. Mitt mål är att bli ordinarie fullt ut och spela alla matcher, säger mittfältaren Jakob Johansson.

Jönsson fick ett minigenombrott i höstas. I år ökar förväntningarna på Henrik Larssons anfallskollega.

– Jag vill ta en ordinarie plats och utveckla det mesta. Sedan hoppas jag så klart göra några fler mål än i fjol (4), säger han.

– Mycket, det finns ju ingen bättre spelare i allsvenskan än Henke. Vi hittade varandra bra i fjol och jag lär mig hur mycket som helst genom att bara se honom spela.

En bonus som sporrar lite extra är möjligheten att knipa en plats i U21-landslagets EM-trupp.

– Chansen finns definitivt om man gör riktigt bra ifrån sig under vårsäsongen. Dörren är absolut inte stängd på något sätt, säger Jörgen Lennartsson.