Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tåliga tavlor hängs på timmer

Konstnären Bengt Ellis tavlor hängs nu åter ut på Elliseum. Trots aprilväder som kan ge både regn, storm och snö.
– De klarar det, det är inga problem. Och de är så vackra mot timmerväggarna, säger Gunilla Ellis.

De många blåa nyanserna i konstverken nästan blänker i kontrast mot de gråa och bruna timmerbyggnaderna på Ellisseum, Bengt och Gunillas hem och arbetsplats.

De 19 oljemålningarna är inspirerade av Bengt Ellis resor till Grönland och Spetsbergen.

– För mig är det som att titta i ett bildalbum, säger Gunilla Ellis som var med på resan till Spetsbergen, då paret 1999 reste med ett mindre fartyg till packisen hindrade vidare färd.

– Det var den bästa resan vi gjort tillsammans, och vi har rest mycket. Man kunde stå på båten i timmar och spana med kikare mot vidderna.

Bengt kunde inte måla när båten rörde sig men så fort det blev stopp klättrade han längst upp på däck och målade, berättar Gunilla.

– Han blev uppfylld av ljuset, landskapet.

Men klarar tavlorna verkligen regn och snö?

– De klarar det. Det är förstklassigt material i duken och färgen. Bengt var också väldigt noga med att grunda sina målningar. Han hade alltid en duk som han strök av färgen från kniven på. Och sedan använde han den för nästa målning, så de blev väldigt välgrundade, säger Gunilla.

Utställningen pågår till den 27 april och kan besökas hela dagarna. Den 22 april blir det också filmvisning i konstgalleriet om Bengt Ellis och hans måleri.