Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tälje tog järngrepp om serien

Trots ny förlust och trots 0–2 i matcher mot Södertälje ger inte Serabilo Boucari och Jämtland upp.

– Vi har ännu inte visat allt som vi kan, säger "Bilo" om 80–91 i kvartsfinal 2.

Den före detta landslagsmannen från Togo höll på att bli en X-faktor för Jämtland. Hans starka och atletiska försvarsspel på John Roberson vände på matchen i tredje perioden.

Med cirka fyra minuter spelade byttes Boucari in. Det första han gjorde var att sätta en trea, sedan en trea till. Jämtlandsspelaren fortsatte med ett intensivt försvarspel på Roberson, vilket gav hemmalaget ett präktigt lyft.

– Det är sånt här man längtar efter hela säsongen. Slutspel är det bästa som finns. Det är det enda man tänker på under hela säsongen, sa "Bilo".

På vilket sätt är slutspel så häftigt?

– Det är en helt annan liga, ett helt annat spel. Intensiteten höjs och det blir en annan känsla att spela.

Hur svårt är det att spela försvar på Roberson?

– Han är den bästa pointguarden i ligan efter James Miller. Det går inte att stoppa honom, men jag och laget kämpade i alla fall matchen igenom.

Jämtlands härliga inställning, att aldrig vika ned sig, var skön att skåda.

1. Trots underläge med 13–22 kom Jämtland tillbaka i första perioden. Laget avslutade med att göra 12–3 och nå 25–25 efter första tio.

2. Nästa upphämtning kom i läget 40–51 i tredje perioden. Jämtland avslutade på ett fantastiskt sätt och gick upp till ledning med 65–64 inför sista perioden.

– Vi jobbar tillsammans och krigar. Vi kämpar som ett lag och vi kan göra ännu bättre än det vi visat hittills, menar "Bilo".

Inför sista perioden kändes det verkligen som att allt var möjligt. Jämtland och hemmapubliken hade segervittring.

Då tappade Jämtland sitt lagspel. Det blev för mycket enmansprestationer, för många forcerade dribblingar och avslut och för många bortkastade bollar.

Södertälje å sin sida agerade lugnt och kontrollerat. Man lyfte in bollar till den stekhete Mantas Griskenas som gång efter annan slog Jämtlands insideduo Egal Saleman och Brandon Peterson på fingrarna.

– Griskenas blev matchavgörande. Han gjorde en av de bättre matcherna jag sett i Sverige. Dessutom spelade han ett aggressivt försvar på Brandon, sa Pontus Frivold.

Södertälje blixtrade till och gjorde 12–2 och gick upp till 74–67. Adama Darboe lade i 69–74, men närmare än så kom aldrig Jämtland.

– 17 turnovers är för mycket. Vi blir straffat. Samtidigt hade Södertälje en fantastisk procent offensivt, menade Frivold.

Ni kom i alla fall tillbaka flera gånger i matchen...

– Ja, jag är fantastiskt stolt att grabbarna aldrig gav upp.

Vedran Bosnic kommenterade:

– Jämtland gjorde det svårt för oss och i tredje hade vi för många turnovers. Jämtland har fått en bättre lagkänsla när de sände hem den där killen (Ken Brown). Det var ett mycket bra beslut från coachen.

Pontus Frivold och Serabilo Boucari må stå med ryggen mot väggen inför den tredje matchen i Södertälje, men de visade åtminstone inga tecken på uppgivenhet.

– Vi vill inget hellre än att spela en hemmamatch till, sa Frivold.

– Vi kan spela bättre än vi gjort hittills. Vi har inte visat upp allt som vi kan än. Det är bland annat vissa småsaker som vi behöver förbättra.

Matchfakta

SM-slutspel, kvartsfinal 2

Jämtland-Södertälje 80–91

(25–25, 12–21, 28–18, 15–27)

Jämtland: Adama Darboe 22, Brandon Peterson 18, Egal Saleman 13, Stefan Hellgren 9, Andreas Karlsson 8, Serabilo Boucari 6, Omar Zaghdane 4. Södertälje: Mantas Griskenas 24, Toni Bizaca 17, Martin Pahlmblad 17, John Roberson 14, Tobias Borg 12, Assane Sene 3, Dino Butorac 3, Jesper Andersson.

Publik: 752.

Södertälje leder med 2–0 i matcher.

Utropstecken!

TREDJE PERIODEN

En fantastisk tia av Jämtland, som via ett aggressivt försvarsspel vände 40–51 till ledning 65–64. Laget gjorde 23–9 (!) och tog befälet i matchen.

MANTAS GRISKENAS

Man måste imponeras av den litauiske forwarden som kom in från bänken och blev matchvinnare. Han spelade ett mycket tufft försvar på Brandon Peterson och sköt fantastiskt när han fick läge. 9/10 på tvåorna och 1/1 på treorna är inte att leka med.

SERABILO BOUCARI

Jämtlands atletiske före detta SM-guldmedaljör från Plannja kom in med härlig energi och var en stor X-faktor i tredje perioden. Hans två raka trepoängare och framför allt aggressiva försvarsspel mot Roberson gav Jämtland ett lyft. Det är precis den här typen av karaktärsspelare som laget behöver för att lyckas.

RETURKAMPEN

Jämtland skyddade återigen sin planka väldigt bra. Man vann returerna totalt med 32–25. 12 offensiva returer är klart godkänt.

TREPOÄNGSSKYTTET

För andra matchen i rad sköt Jämtland väldigt bra från trepoängslinjen. 9/21 och 43 procent är fina siffror. Den nivån måste säkerligen bibehållas det ska kunna bli någon seger i kvartsfinalen.

Frågetecken?

TURNOVERS

17 bortkastade bollar är åtminstone sju-åtta för mycket mot ett lag som Södertälje. Anfallsspelet blev forcerat och otåligt och skotten togs för snabbt. Största syndare var Adama Darboe som blev lite för het.

752 ÅSKÅDARE

Knappt 800 åskådare när SM-slutspelet är tillbaka i Östersund är alldeles för dåligt. Har det allmänna basketintresset mattats av eller var det biljettpriserna på 200 kronor som var för saftiga?

Citat

– Det känns inte som en elvapoängsmatch, snarare fyra poäng. Tyvärr hade vi för många turnovers. Det går inte mot ett lag som Södertälje.

Serabilo Boucari.

Statistik

Tvåor:

Jämtland: 54 procent (Hellgren 3/4).

Södertälje: 64 (Bizaca 4/4).

Treor:

Jämtland: 42 (Karlsson och Boucari 2/3, Darboe 2/4).

Södertälje: 42 (Robertson 3/6).

Straffkast:

Jämtland: 77 (Darboe 2/2).

Södertälje: 73 (Borg 2/2).

Returer:

Jämtland: 32 (Peterson 9).

Södertälje: 25 (Borg 6).

Turnover: 17-12.

Assists: 17–17.

Speltid

Peterson 37.19, Darboe 34.53, Saleman 32.41, Karlsson 28.59, Hellgren 25.52, Boucari 21.24, Zaghdane 7.55, Mukooza 9.01, Tandberg Vall 0.50, Jönsson 0.33, Zivkovic 0.33.

Kommande matcher

Lördag: Norrköping-Solna.

Söndag: Södertälje-Jämtland, Borås-LF, Sundsvall-Uppsala.