Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tältande rumäner är en känslig fråga för kommunen

/

Östersunds kommun avvaktar med att begära handräckning från polisen och kronofogden. För att tälten under Frösöbron anses vara en känslig fråga att hantera.

Annons

– Det är ju så känsligt det här. Det är så oerhört känsligt. Hade det varit en vanlig svensk då hade vi satt ner spettet direkt och jagat därifrån dem. Om vi gör något tycker folk att vi gör fel och gör vi inget så gör vi fel också, säger Jan Asplund, trafikingenjör på kommunen.

– Skulle ingen snacka om det här så skulle vi nog inte bry oss. Vi har ju haft det här förra sommaren uppe vid Lillsjön och då var det ingen som sa något.

Men regelverket är glasklart, menar han.

– Rent lagmässigt är det felaktigt. Man får ju inte campa på mark som är inom parkområde.

I slutet på förra veckan sa Jan Asplund till ÖP att kommunen kontaktat polisen för att få till en vräkning av de personer som under några veckors tid tältat under Frösöbron. Men varken polisen eller kronofogden har fått in någon formell anmälan från kommunen.

– Jag har bara pratat med ett av befälen däruppe. En muntlig kontakt om att de kanske skulle titta på det här. Men det kanske inte hjälper utan det kanske behövs en skriftlig anmälan.

För att en avhysning ska kunna genomföras måste kronofogden få in en detaljerad ansökan. Kronofogden kan sedan också begära hjälp från polisen för att genomföra avhysningen.

 – Ska det gå via oss måste det finnas med vissa formella saker. Det ska vara en utpekad plats på en karta, personerna ska vara identifierade med personnummer eller passnummer och eventuella fordons registreringsnummer, säger Henrik Brånstad, pressansvarig på kronofogden. 

Antalet avhysningar av EU-migranter på tillfälliga boplatser har ökat de senaste åren.

– Det vanligaste har varit i storstäderna. I Stockholm pausades avhysningarna under en stor del av vintern, men nu har det kommit in ansökningar från flera kommuner igen.

Tjänstemännen på Östersunds kommun har ännu inte tagit ställning till hur de ska gå vidare.

– Vi håller på att titta på om vi tjänstemän har delegation på att göra en sådan här formell anmälan, säger samhällsbyggnadschef Lars Andersson.

När det är utrett kommer det troligen lämnas in en anmälan.

– Men det blir nog inte gjort innan helgen.

Annons