Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tänder eller släcker du 28 mars?

Den 28 mars mörkläggs 540 städer i hela världen som ett led i kampen mot klimatförändringarna. Östersund är en av dem.
Initiativet kallas Earth Hour och går ut på att släcka ner ljuset under en timme för att visa att det finns ett brett stöd för ett ambitiöst klimatavtal i Köpenhamn 2009. Det kunde ÖP berätta i går.
En del läsare på OP.se såg ljust på saken, andra hade mörkare tankar.

lampan i en timme så att vindkraften stoppas och vattenkraftverken minskar produktionen. Ge oss en manifestation som verkligen gör nytta: släck lyset i en vecka, eller stäng av varmvattnet i stället.

Vad blir nästa manifestation: Hjälp de svältande genom att inte käka något på 10 minuter?

det när alla el slås på igen då? Hoppas det finns backup annars så är väl risken stor att det blir strömlöst på riktigt …

Jag ska tända alla mina lampor 28 mars!

sättet att hjälpa. Att förenas i glädje över de problem som finns. Att göra något tillsammans, att känna gemenskap i ”arbetet”. Sedan när vi alla och en var är tillbaka på varsin plats i ekorrhjulen så känns allt mycket bättre. Vi har ju engagerat oss! Märk väl att så här gör alla i dag när de ”hjälper”. En resa till drabbade områden gör ju bara det så mycket bättre när vi ser hur det kan vara. Det känns helt enkelt bättre jag lovar! Klart du ska släcka.

varje lampa jag har och njuta av alla dårar som sitter i mörkret. Bara inse att det är kört, vi människor har förstört jorden och det går inte att hejda! Bara att gasa och må bra så länge det går! När det har skitit sig då får vi lida så det räcker. Skaffa inga barn, spara inga pengar, motionera inte för det är meningslöst!

, gnäll, mer gnäll … ni är förhoppningsvis tillräckligt intelligenta för att ändå inse att idén är att höja medvetenheten om problematiken kring elförbrukningen, eller hur?

vad det är, det vill säga en symboliskt viktig handling med fokus på klimatförändringen och på hur vi tillsammans kan uppnå effekt. Självklart löser det inte problemet men initiativet är i alla fall ett steg i rätt riktning.

evenemang är inte till för att spara ström eller minska utsläpp världen över. Det är ett en ”visuell” namnunderskrift från hela världen. ”Jag vill att mötet i Köpenhamn ger oss ett bättre klimat så jag släcker lampan”.

Så som sagt, läs innan ni gnäller och släck era lampor 28mars.