Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tandläkare får kritik efter felbehandling

Gudrun skulle få en tand utdragen. Men i stället fick hon betala för ett ingrepp i fel käke. Inspektionen för vård och omsorg riktar nu kritik mot tandläkaren.

Annons

ÖP har tidigare rapporterat om Gudrun som i april 2011 besökte en privat tandläkare i Östersunds kommun. Gudrun skulle dra ut en infekterad tand i överkäken men i stället genomförde tandläkaren en behandling i underkäken, trots Gudruns protester. Behandlingen har resulterat i olika besvär för henne, exempelvis har en tand blivit infekterad till följd av tanden som inte drogs ut. Gudrun fick betala 12 000 kronor för det oönskade ingreppet.

Gudrun anmälde incidenten till Socialstyrelsen, men i juni i år tog den nybildade myndigheten Inspektionen för vård och omsorg, IVO, över ansvaret för tillsyn av hälso- och sjukvård.

Enligt myndigheten står ord står mot ord eftersom tandläkaren menar att de var överrens om att göra ett ingrepp i under– och överkäke

IVO konstaterar dock i sin bedömning att tandläkaren brustit i sin journalföring eftersom personen inte dokumenterade vilken information som lämnades till patienten.

Tandläkaren genomförde dessutom ett ingrepp på en frisk tand och detta är IVO kritiskt till. Myndigheten skriver i sin bedömning att tandläkaren "inte utförde sitt arbete i överrenskommelse med vetenskap och beprövad erfarenhet".

– Det är skönt att myndigheten tror på mig. Jag känner en viss tacksamhet. Nu vill jag lämna detta bakom mig och gå vidare, säger Gudrun.

Gudrun berättar att tiden sedan det oönskade ingreppet, eller övergreppet som hon själv väljer att kalla det, har varit problematisk. Hon har bland annat mått väldigt dåligt psykiskt.

– Nu känns det bra men det har inte varit smärtfritt. Jag tror inte riktigt att gemene man förstår att man kan bli behandlad på det här sättet hos tandläkaren, säger hon, och fortsätter:

– Men det finns säkert fler än jag som har varit med om detta men som inte har anmält det. Jag hoppas att min historia kan inspirera dem att anmäla, säger hon

Fotnot: Gudrun heter egentligen något annat.