Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tandlöst regelverk mot rökning

E-cigaretter har börjat dyka upp på fler och fler ställen runt om i landet, och rökandet av dessa har gett tobaksbolagen ett efterlängtat uppsving för försäljningen. Krav på hårdare regler har det funnits en längre tid, och ingen rök utan eld brukar det, nu kommer också de första signalerna om att det snart kommer bli svårare att bolma elektroniskt.

För de som vill sluta röka finns det en uppsjö av olika metoder att ta till, senaste tillskottet, enligt tillverkarnas marknadsföring, är så kallade e-cigaretter som röks på elektronisk väg. Att sluta röka är något som förtjänar en eloge eftersom personen på så sätt mycket troligt kan lägga bakom sig kroniska sjukdomar och även olika former av cancer. Även omgivningen blir till vinnare när rökaren fimpar för gott. Men som med mycket annat som behöver massiva mängder marknadsföring finns det även bolag bakom e-cigaretterna som vill tjäna så mycket pengar det bara går, även om du som blivande icke-rökare går under på kuppen.

Läkare har uppmärksammat att e-cigaretter fått lite lösare tyglar, för lösa, innan de hamnade på marknaden. Rökförbud kringgås emellanåt och inte sällan syns rökare av e-varianten på tåg och liknande förstörandes luftkvaliteten just eftersom reglerna kring e-cigaretterna inte är de samma som för vanliga traditionella cigaretter. Någon oberoende forskning existerar dessutom ej och e-rökarna har glidit fram som på ett bananskal. Fram tills nu.

USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndighet, FDA, lade alldeles nyligen fram ett förslag på nya regler för e-cigaretter. Förslagen gäller att även dessa rökverk ska vara försedda med varningsetiketter, samt att ska även ska vara straffbart att sälja dem till minderåriga. Självklarheter kan tyckas, men på inget sätt några absoluta värderingar som tobaksbolagen behöver besitta. Pengarna främst, allt annat i form av regelverk och liknande restriktioner är upp till lobbyorganisationerna att platta till eller helst smula sönder om det är möjligt.

När reglerna blir verklighet blir det krav på registrering för alla tillverkare, förutom detta behöver företagen också kunna visa i detalj vad produkter innehåller. I avskräckande syfte, vilket det även finns vetenskapliga belägg för, kommer e-cigaretter att omfattas av varningsetiketter, och förhoppningsvis kommer branschen att saneras från de som tillskrivit e-cigaretterna egenskaper som aldrig existerat, exempelvis att de skulle vara mindre farliga att röka än vanliga cigaretter.

En marknad värd omkring 2 miljarder dollar är inget som går i en handvändning att reglera. Därför kommer det även i den närmsta framtiden att vara tillåtet att smaksätta e-cigaretter med aromer som kan attrahera unga människors hjärnor. I avvaktan på vetenskapliga bevis för exakt hur skadliga e-cigaretter är, får dessutom även fortsättningsvis reklam visas för e-cigaretter i exempelvis tv-reklam, e-handeln får även den fortsätta restriktionsfritt.

Små steg kan tyckas, men mot stora tobaksbolag har det sedan tidigare gällande EU-lagstiftning mot rökning, med all icke önskvärd tydlighet visats hur finansiellt starka och extremt uthålliga både lobbyorganisationerna, men främst tobaksbolagen är.

Vad vuxna gör med sina liv när det gäller rökning är oftast en tragisk upplevelse för den närmsta omgivningen. Hjärtan hamnar i otakt, kol utvecklas, och inte minst cancer som uppstår, saker som borde vara nog för varje vuxen individ att säga nej till rökning.

Som förebild för barn är valet väl ändå överdrivet enkelt. När en femåring låtsasröker en pinne för att alla andra gör det, då räcker inte dagens fuskrestriktioner långt.