Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tandsbyns Mekaniska Verkstad – En nystart som ger byn hopp

Efter Huskvarnas uttåg ur Tandsbyn ställs nu hoppet till TMV - Tandsbyns Mekaniska Verkstad AB. Företaget startades i våras sedan de fått ett produktionsavtal med Huskvarna.

TMV startade i våras och övertagit maskiner från Huskvarna och bedriver sedan i april verkstadsproduktion i Tandsbyn. Företaget hyr 1 500 kvadratmeter i fabriken men är i dagsläget beroende av de beställningar som Huskvarna lägger.

– Vår ambition är att vi ska få till en löpande fungerande industri och där vi blir mindre beroende av Huskvarna, och därför ska vi bredda vårt kundunderlag, säger vd Peter Bengtsson.

För tillfället jobbas det för högtryck eftersom sommaren är högsäsong för alla de reservdelar som behövs till röjsågar och trimmers.

– Det finns en otroligt stor erfarenhet bland anställda här, men vi vet ännu inte hur produktionen kommer att se ut under hösten.

Idag jobbar 18 personer och två sommarjobbare för TMV, men än så länge är bara sju fast anställda.

– Det är jättekul att få jobb här på TMV, men gud vad jobbigt det har var efter uppsägningen, säger Lena Andersson, Hackås.

– Nu gör jag samma sak som jag gjort i 30 år, men det är en annan känsla när man jobbar i ett sådant här litet tajt företag.

Totalt har tio anställda tackade ja till erbjudandet att flytta och börja jobba i Jönköping istället. Jörgen Sundström Brunflo som gjorde 22,5 år på Huskvarna valde att stanna kvar, och är nu åter i de gamla fabrikslokalerna.

– Jag tror det här företaget kan växa framöver. Själv gick jag arbetslös i tre veckor, men efter samråd bestämde vi oss för att stanna kvar i Jämtland.

Många är fortfarande arbetslösa, men en del har fått verkstadsjobb på Wipro och Jonsson & Paulsson. Andra har bytt till hemtjänsten eller valt utbildning samt starta eget-kurser.

Hela fabriken i Tandsbyn är ute till försäljning och enligt Huskvarnachefen Thomas Lindahl pågår förhandlingar om försäljning.

– Det är en ypperlig lokal i ett plan och som går att göra om till företagshotell.

Platschefen Per Mårtensson beskriver tiden efter nedläggningen som ett stort sorgearbete, men han gläds över att del av verksamheten blir kvar och förhoppningsvis kan utvecklas.

– Det kommer att lösa sig på sikt för här finns en speciell anda med otroligt bra personal, som är både kunniga och lojala.