Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tanja Nordfjell lärde sig gitarr via Youtube

För Tanja Nordfjell har intresset för musik och sång funnits med så länge hon minns. Som liten var hon med i barnkör och uppträdde. Fast jojk fanns aldrig med på repertoaren, mest var det sommarvisor. Första gången hon jojkade inför publik var hon 15 år.

– Ingen i min familj jojkade för mig. Jag vet att pappa jojkar ibland, men då får man smyga på honom för att höra, han skulle aldrig jojka inför någon annan. Likadant är det med farmor.

På gymnasiet valde hon musiklinjen, började skriva egen musik och lärde sig spela gitarr via Youtube. Nu hoppas hon på att ge ut en egen platta, starta ett band och göra jojken tillgänglig för fler.

– Jag har ganska mycket text i mina låtar. Man kan säga att jag blandar musik och jojk. Jag beskriver alltid jojken så att även de som inte kan samiska ska förstå, berättar en historia, så om låten handlar om ett fjäll kan publiken känna att de faktiskt står där ute på fjället när de hör jojken.

• Hur är intresset för jojk bland samiska ungdomar?

– Jag tror att det är som starkast just bland unga. Två generationer tillbaka så var det förbjudet att jojka så för många äldre är det fortfarande tabubelagt. Numera uppmuntras det till jojk i stället för att förbjudas och jojken utvecklas precis som det övriga samiska samhället. Nu finns samiska rapare, heavy jojk och de som sjunger ballader. Jojken är väldigt bred idag.

• Håller jojken på att bli folklig?

– Det finns ett stort intresse inom Sapmi och nu börjar det sippra ut till resten av Sverige. Det känns jättekul. Folk som aldrig har hört jojk blir berörda. Jag hoppas att jojken fortsätter att blomstra. Det vore fantastiskt kul att dela den med fler än bara samer. Jag tror på det. Det är ändå en del av Sveriges historia.

---

Tanja Nordfjell

Ålder: 23 år.

Bor: Undersåker.

Gör: Renskötare och musiker.

Musik jag lyssnar på:

– Allt. Från visor och rock´n´roll till house och pop. Men kanske gillar jag 50-talsrock bäst, och så jojk såklart.

Längtar till i sommar:

– Kalvmärkningen. Att se hur renhjorden växer och hur allt börjar om på nytt med nya liv. Det är årets höjdpunkt. Sen har jag en hel del spelningar i Åre under sommaren.