Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tänk att det kan hända i Sverige

En familj i vårt trygga Sverige behövde hjälp. Vad den ”hjälpen” bestod i har jag med fasa läst i ÖP Lördag 22 november. Kan sådant hända i vårt land? Ja, uppenbarligen så är det möjligt.

Jag är själv mormor. Jag känner väl till den glädje som följer med ett barn. Och ett barnbarn! Väntan, längtan, förtjusning, förundran.

Och tacksamhet över att bo i Sverige. Här finns socialförsäkringen som ger skydd, trygghet och tillgång till vård för den som lider av fysisk eller psykisk ohälsa.

Nu är jag inte längre så säker. Någonstans inuti mig skälver det av fruktan. Hörde jag verkligen rätt? Var det någon som sa:

– Det är för dina barns bästa som vi gör detta!

Det finns många handlingar som enligt vår lag kan ge fängelse. Men vi vet också att ”ingen är skyldig till dess motsatsen bevisats”.

Men de, som skyddade av sitt skrivbord och sin dator, kan ta beslut som sliter sönder en barnfamilj, vilket ansvar kräver man av dem? Och vilka sanktioner kommer de att drabbas av?

Dessa som aldrig behövde se en skräckslagen farmor i ögonen, som aldrig behövde höra barnagråten och aldrig se ett par chockade föräldrar. De som utan personligt ansvar kunde ta beslut, vilka så djupt kunde förändra människors liv.

De som på grund av inkompetens och andra obegripligheter medverkade till att förstöra livet för en familj. Inför vem får de stå till svars?

Hur ska dessa människor som en gång var en familj, någonsin kunna bli hela igen? Jag undrar.

Margareta Ragnarsson

mamma och mormor

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel