Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tänk efter kring investeringsläget

Centerns fullmäktigegrupp i Östersund föreslog och drev tillsammans med resten av alliansen igenom en åter­remiss av arenafrågan vid förra veckans fullmäktige­sammanträde.

Våra skäl var i grunden två. Vi anser att det ekonomiska världsläget dramatiskt förändrats och att riskerna i en investering på en kvarts miljard därför verkligen måste analyseras igen. Vi anser också att de nya kraven på skidstadion i Östersund där kommunen kan behöva investera upp till 100 miljoner måste påverka arenabeslutet. Vilka samordningsvinster finns mellan arenan och skidstadion och vilka prislappar har de?

Vi anklagas nu för att förhala beslutet. Så talar en politisk majoritet som inte vill tänka efter en gång till. En majoritet som bara tänker låta underlaget vända på skrivborden och sedan gå tillbaka till beslut i fullmäktige i december.

Men vi vädjar nu till majoriteten. Tänk efter en gång till. Räkna igenom en gång till. Fundera över om vi i kommunen ska ta risken att inte ha råd med en satsning på skidskyttet och kommande VM. Ta tid på er, och räkna på alternativ. I och med att ni drev igenom schaktarbeten mot alliansens vilja har ni åtminstone skaffat tanketid. Använd den.

Vi undrar också om hela majoriteten delar kommunalrådet Karin Thomassons uppfattning om att vi kan välja bort en kommande VM-satsning i skidskytte för att få rum med arenan som den nu planeras. Vi i Centerpartiet har inte den uppfattningen. Vi prioriterar satsningarna på skidstadion högst av allt, och vi har trott att det finns en bred politisk majoritet runt detta.

Vår linje har hela tiden varit att vi ska bygga en arena som ersätter Z-hallen, men när vi gör det ska vi också ta ansvar för medborgarnas skattepengar. Därför har vi tjatat om att pruta på isytor. Därför har vi tjatat om att hålla i och pruta på den ekonomiska ram som fullmäktige avsatt för arenan.

Därför har vi tjatat om att pengarna ska räcka till Sporthallen också.

Därför säger vi nu: Tänk efter, räkna om, räkna på nya skidstadion och se till att den också blir bra för elit och motionärer. Vi tror att det finns socialdemokrater som delar vår oro för ekonomin framöver. Vi hoppas att ni använder tiden för återremissen till att med nya fakta som underlag prestigelöst fundera över alternativ.

Det tänker vi göra.

Centerpartiets fullmäktigegrupp i Östersund genom

Carina Zetterström,
oppositionsråd

Bosse Svensson,
ledamot i kultur- och fritidsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel