Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tänk efter, tänk om och räkna rätt

Vi har förstått att det viktigaste för S, V och MP är att arenan ska stå färdigbyggd före valet 2014.

Hur den ska utformas, var den ska byggas och hur mycket den ska kosta verkar mindre viktigt. Alla partier är ense om att Z-hallen behöver ersättas och att gymnastiken behöver lokaler.

Vi i alliansen vill också påpeka det viktiga med att Klanghallen i Brunflo även i framtiden kommer vara öppen. För bandyn föreslog vi från alliansen redan våren 2010 att bygga nya omklädningsrum et cetera vid Odenvallen och konstfrysa isytan. S, V och MP röstade nej till det.

Hade man följt vårt förslag hade bandyn haft konstfruset redan i dag. Då hade även behovet av mark för en ny arena varit mindre och det hade möjliggjort flera olika alternativa lokaliseringar. Vår uppfattning är att nya idrottslokaler ska vara så flexibla att de kan användas även till annat än idrott och att de självklart byggs konstnadseffektivt.

I fjol påstods att en arena med tre isrinkar och 3 000 åskådarplatser samt restaurang skulle kosta 260 miljoner kronor. Nu när byggare utsetts får man för samma pengar två isrinkar 400 färre åskådarplatser och endast utrymme för ett café.

Vi noterar att i Sveg byggs en helt ny ishall för cirka 40 miljoner kronor. Två ishallar med en del publikplatser som passar ungdoms-/lägre seriespel och omklädningsutrymmen borde kosta cirka 100 miljoner kronor. Lägg till gymnastikhall och bandyplan för cirka 60 miljoner kronor så är skillnaden i dag cirka 100 miljoner kronor. För vad? En evenemangsfunktion som knappas kommer utnyttjas mer än på Jämtkraft Arena! Dessutom kommer ishockeyn med två isytor (i stället för tänkta tre) vara motvilliga att ”släppa in” andra aktiviteter i den stora hallen.

Arenan byggs främst för barn och ungdomar. Varför behövs då 2 600 sittplatser? De flesta är överens om att det är bättre att satsa på Sporthallen som evenemangsarena. Stadens enda elitlag, Jämtland Basket behöver redan i dag fler åskådarplatser och bättre lokaler för kringarrangemang vid sina hemmamatcher. Sporthallen ligger centralt och kan bli en utmärkt lokal även för andra publika arrangemang. En sporthall är dessutom enklare/snabbare att ställa i ordning mellan olika aktiviteter jämför med den tid det tar att ställa om/värma upp en ishall.

Platsen för arenan har hela tiden varit en stridsfråga. Alla vet att nya investeringar kommer behövas på skidstadion om Östersund även i framtiden ska arrangera stora skid-/skidskyttetävlingar. Då är det för oss självklart att en ny arena placeras så att man uppnår samordningsvinster mellan de olika idrotterna. Var ska Karin Thomasson (MP) ta pengarna till att satsa 50–100 miljoner kronor de närmaste åren på att uppgradera skidstadion med bland annat ett presscenter, lokaler för dopingkontroll et cetera? Varför inte ta tillfälle i akt och göra samordningen nu när nya idrottslokaler ska byggas! Det vill säga, bygg arenan på en plats där det går att hitta samordning med skidstadion.

Om viljan finns kan man inom kommunfullmäktiges pristak på 260 miljoner kronor få så mycket mer än vad som nu är aktuellt. Tänker vill till så kan vi också effektivisera kommande investeringar genom samordningsvinster. Vi inbjuder till breda samtal för Östersunds invånares bästa! Är S, V och MP intresserade?

Carina Zetterström, Centerpartiet

Pär Löfstrand, Folkpartiet

Pär Jönsson, Moderaterna

Emanuel Sandberg, Kristdemokraterna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel