Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tänk nytt i adventstid

Dags att samlas kring glöggen. Pepparkakor i all ära, men nog kan det bli lite tjatigt? Vi tipsar om några alternativa tuffa tilltugg.

Annons

Vi är ett glöggpimplande folk. Så här års bjuds det in till glöggmingel var och varannan dag. De tre-fyra första brukar väl gå an, sedan har man fått sin säsongsdos av pepparkakor, mandel och russin. Med råge.

Jag brukar försöka tänka runt det där gamla vanliga tilltugget. Glöggen i sig är så söt att det känns roligare att tänka lite salt, lite smakrika ostar, lite kärringen mot strömmen.

Smakrik ost

Egentligen kan man dra paralleller till hur man brukar servera sött vin till ost efter maten. Det är något med ostens sälta och glöggens sötma som smälter samman i en enda stor kulinarisk kram. Ädelost, parmesan, Västerbotten, pecorino - bara några sorter som gör sig extra fina i sammanhanget. Och just därför är de små oststinna rosmarinkexen, som du hittar recept på i dag, helt oslagbara till glögg. Gärna med en fin fikonmarmelad som extra klick över i:et. Eller varför inte ta ut svängarna ännu mer och komplettera med lite styrka - i form av en het mango chutney eller chilimarmelad till exempel?

Hitta på

Apropå chili vill jag passa på att dela med mig av ett personligt favorittips. Släng ned lite helt vanlig, skivad, färsk chili i glöggen. Fräckt, tufft och gott. För ett glöggkalas eller en adventsfika kan faktiskt se ut precis hur som helst. Det viktigaste är att det blir av.

För säga vad man vill om glöggfest - det är trots allt ett alldeles ypperligt tillfälle att bjuda hem vänner utan att behöva slå knut på sig själv. En värmeplatta, några flaskor favoritglögg och ett rejält stycke parmesan kan räcka långt.

Mia Gahne/TT

Recept

Parmalindade fikon med gorgonzola

4 portioner, 10 min

Stiligt, smakrikt och lyxigt tilltugg som ändå är kanonenkelt att fixa.

4 färska fikon

2 skivor parmaskinka

cirka 100 g gorgonzola

nymalen svartpeppar

färsk basilika

fin balsamvinäger

Skär ett kors i varje fikon och kläm till det lite lätt. Lägg en bit gorgonzola i varje. Dela varje skinkskiva på längden i två delar. Linda en remsa skinka runt varje fikon. Dra pepparkvarnen över alltsammans. Stänk på lite balsamvinäger och dekorera med färsk basilika.

Saffransmarinerad Västerbottensost

10 portioner, 15 min + tid att marinera

Gudagott och annorlunda tilltugg till glöggen.

1 kuvert saffran

1 nypa salt

1/2 dl kallpressad rapsolja

1 tsk citronsaft

2 tsk akaciahonung

1/2 Västerbottensost

svartpeppar

1 ask krasse

1/2 dl salladsströssel (fröblandning) eller solrosfrön

Stöt saffran med saltet i en mortel, lös upp i oljan så gott det går. Tillsätt citronsaft och honung.

Skär osten i små kuber. Blanda med saffransoljan, salt och peppar. Låt ligga och dra en stund. Ju längre tid desto mer smak.

Blanda ostkuberna med klippt krasse och frön. Servera på skedar eller tandpetare.

Rosmarinkex med parmesan och rostade nötter

10 portioner, 2 timmar

Delikata salta små kex som är helt ljuvliga alternativ till pepparkakorna. Gärna med en god marmelad.

1 dl hasselnötter

150 g rumsvarmt smör

4 1/2 dl mjöl

2 msk finhackad rosmarin

1 1/2 dl färskriven parmesan

1/2 tsk salt

nymalen svartpeppar

Rosta hasselnötterna i torr stekpanna tills de får lite färg. Passa, för det går fort. Gnugga dem med en kökshandduk så att det mesta av skalet försvinner. Hacka dem grovt.

Blanda alla ingredienser i en matberedare till en jämn deg.

Forma till tre rullar och klä med plastfolie. Låt vila i kylen i en timme. Skär sedan i en halv centimeter tjocka skivor och lägg upp dem på bakplåtspapperklädd plåt. Tryck till dem lätt med en gaffel. Grädda i 150 grader i 15-20 minuter eller tills kexen fått fin färg.

Servera till exempel med fikonmarmelad.

Tips: Frys in degrullarna ogräddade. Sedan är det bara att ta fram, skiva upp och grädda när du får besök.

Hot Apple Cider

8-10 portioner, 20 min

För dem som inte gillar glögg. Värmande mysdrink med skön kryddkänsla. Alkoholstyrkan kan varieras efter smak.

2 l äppelcider

6 kryddnejlikor

4 stjärnanis

4 kardemummakapslar (alt 1 tsk hel)

2 kanelstänger

1 bit citronskal

3 skivor färsk ingefära

1 äpple + 1 tsk citronsaft

3-5 dl mörk rom

Häll upp cidern i en stor rostfri kastrull tillsammans med kryddnejlikor, stjärnanis, kardemumma och kanelstänger. Skär av en stor bit citronskal med potatisskalare utan att få med det vita och lägg i tillsammans med ingefära. Koka upp, stäng av plattan och låt stå i 15 minuter.

Skiva under tiden äpplet och pressa över citronsaft.

Häll rom efter smak i ciderblandningen, samt äppelskivorna. Värm upp utan att det kokar, smaka av och håll varmt. Eventuellt kan du lyfta upp kryddorna, men jag tycker att det är finare att låta dem vara kvar. (TT)

Att dricka till

Blossa Trestjärnig Glögg Spetsad med Cognac (96517), 82 kronor.

Alkoholfritt: Blossa Alkoholfri Glögg (99521), 29 kronor. (TT)