Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tänk om vi haft en massafabrik ...

steg som journalist togs på Hissmofors. Jag var knappt mopedmogen, men skickades ut för att möta självaste Gunnar Hedlund. Det var en jättenyhet. Lansering av fluffmassetillverkning skulle revolutionera verksamheten för Norrlands Cellulosa Aktiebolag, NCB, och aktieägande skogsbönder.

Andra lyckades bättre, för att uttrycka det snällt. Gunnar Hedlund var dugligare Centerledare än företagsledare. Han köpte gammalt och nött, försökte ställa om fabrikerna men till sist gick det åt fanders. NCB hamnade i kris. Böndernas aktier blev värdelösa och den där massafabriken som så väl hade behövts i inlandet, stannade vid en dröm.

Synd att inte ett bredare grepp kring skogsbranschen kunde tas, för tanken på en jämtländsk massafabrik kittlar ännu. Vi har alltid gnällt över brist på vidareförädling. Om varför allt virke skall till kusten och om varför möbelfabrikanterna är duktigare i Danmark av alla ställen.

Inte det första, knappast heller det sista, men låt oss hoppas att Norrskog kan rädda jobben på Hissmofors. Företagande får aldrig handla om nostalgi, men det vore synd om allting utom älven tystnar på Hissmofors.