Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tänk på brandrisken i advent

Tänd gärna levande ljus i advent, men tänk på brandrisken.

 I adventstid ökar nämligen bostadsbränderna dramatiskt. Inte mindre än 40 procent av alla sådana bränder orsakas just av levande ljus.

Statistiken från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) talar sitt tydliga språk.

December och januari är de många ljushögtidernas festmånader. Men för många förvandlas de mysiga sammankomsterna med levande ljus till tragedier med bostadsbränder.

– Vi ska naturligtvis inte sluta med levande ljus i höst- och vintermörkret, men vi måste bli mer varsamma hur vi handskas med levande ljus för att minska riskerna för bostadsbränder, säger Anders Lundberg, brandingenjör vid myndigheten.

Inför advent- och julfirandet har MSB, Brandskyddsföreningen och landets räddningstjänster dragit igång en bred kampanj i syfte at försöka minska antalet bostadsbränder.

– Några bra knep är att alltid ta en extra runda i sin bostad innan man går ut och kolla att alla ljus är släckta och att spisen är avstängd, bara använda ljusstakar och ljusprydnader som är obrännbara och att se till brandvarnaren fungerar, säger Hans Andersson, brandingenjör på Brandskyddsföreningen.

Utöver extra försiktighet med de levande ljusen bör man också se till att ha fungerande brandvarnare hemma.

En brandsläckare och en brandfilm inom räckhåll är också bra att ha om olyckan ändå skulle vara framme.