Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Tänk på människan – snälla"

Med bara timmar kvar tills remisstiden för Lillänges planerade köpcentra gick ut rasslade det till i kommunens inbox. Synpunkterna som kom in innehöll mestadels hård kritik.

Kommunens planer på ännu ett köpcentrum i Lillänge engagerar Östersundsborna. På fredagen var det sista chansen för allmänheten att komma in med synpunkter innan politikerna tar planerna till nästa nivå och det var många som tog chansen.

"Att riva skogen och förskolan är som att riva ett hål i våra hjärtan, både för de unga och för oss äldre. Hur skulle ni känna er om någon tog bort något som haft stor betydelse för er barndom? Tänk på människan – snälla."

Så skriver en privatperson om planerna.

I övrigt konstaterar både Länsstyrelsen och Moderaterna att byggplanerna både bryter mot kommunens handelspolicy och detaljplan för området.

Vänsterpartiet säger nej utifrån ett hållbarhetsperspektiv och att de ifrågasätter samhällsnyttan med ännu ett stort köpcenter i området.

Trafikverket efterlyser mer kartmaterial och tabeller, för att det lättare ska gå att bilda sig en uppfattning om hur planerna kommer att gestalta sig i praktiken.

Flera privatpersoner och föreningar ifrågasätter planerna utifrån konsekvenserna de antas få på trafiksituationen, förskolan Mosippan, centrumhandeln och naturen runt Körfältet.

En förening uttrycker sig positivt över att Östersund växer och har bara synpunkter runt hur trafiksituationen skulle kunna lösas.

Maria Boberg, som är planarkitekt på Östersunds kommun, tycker att det är roligt att se hur engagerade invånarna är i frågan.

– Det här är en stor fråga som berör många och det är jättebra att folk säger vad de tycker, säger hon, men påpekar också att det är fler som ger uttryck för sina åsikter på ÖP:s hemsida än som skriver till kommunen.

På så sätt missar de en chans att vara med och påverka frågan eftersom det bara är synpunkterna som skickats direkt till kommunen som får vara med som underlag till framtida beslut.

– Det behöver inte vara mer avancerat än att man skickar ett mejl, säger hon.

Det som händer härnäst är att politikerna kommer att ta ställning till alla åsikter som kommit och, anpassa planerna efter dem i den mån de anses vara konstruktiva. Sedan kommer medborgarna att få en ny chans att yttra sig i mars månad.