Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tänk positivt så lever du längre och mår bättre

Forskning visar att personer med positiv livsinställning har bättre immunförsvar, mer stabila hjärt- och kärlsystem, bättre skydd mot stress och återhämtar sig snabbare från sjukdom än pessimistiska personer. Enligt amerikansk forskning lever optimisten i genomsnitt sju och ett halvt år längre än pessimisten.

Annons

har det kommit en uppsjö av böcker och forskningsrapporter som behandlar positiv psykologi – en gren inom psykologin där man tittar på vad som skapar välbefinnande och ett meningsfullt liv.

Den senaste i raden – ”Vad optimister vet och du kan lära dig” (Wahlström och Widstrand) – är skriven av den svenske etnologen Nicolas Jacquemot. Han menar att man genom att tänka positivt kan bli lyckligare.

som andra personlighetsdrag delvis ärftligt. Men alla kan bli mer optimistiska även om vissa måste arbeta lite hårdare, menar han.

Men hur gör man då för att bli en mer optimistisk person?

– Grunden är att utmana sina tankar och fundera över om det finns andra mer positiva sätt att se på saker.

– Det handlar inte om att man i stället för att tänka ”allt kommer att gå åt skogen”, ska tänka ”allt kommer att bli toppen”, utan någonting mittemellan, säger han.

man ändrar sina tankar är att även känslorna förändras. Ser man möjligheter mår man automatiskt bättre än om man ser det som är dåligt i tillvaron.

Vänskap och nära relationer är också viktiga för att få en mer optimistisk livssyn, liksom att hitta aktiviteter där man får användning av sina förmågor, menar Nicolas Jacquemot.

att naturupplevelser och att vara närvarande i nuet, förutom ett ökat välbefinnande, även ger en mer optimistisk livssyn.

– Att gå från pessimism till optimism är ingen quickfix. Men utsätter man sig för situationer som genererar känslor som är positiva, så öppnar man upp för ännu mer positiva känslor.

är också viktiga för optimisten och ger, i motsats till ilska och en problemorienterad syn på livet, positiv energi.

– Den enda fördelen med lågkonjunkturen är kanske att människor som har jobben kvar känner sig mer tacksamma för det och värderar sina jobb högre än tidigare. Ofta uppskattar man ju livet och sin hälsa mycket mer om man gått igenom något svårt. Jag tror att man kan bli mycket bättre på detta: det handlar om att se på det man har med nya ögon och värdesätta det utan att jämföra med andra.