Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Tänker på anhöriga"

Organisationen Missing People startar upp en lokalavdelning i Härjedalen.

– Det finns ett behov. Härjedalen har varit ett svart hål på organisationens karta, säger Elin Lemon, en av initiativtagarna.

I somras samlade organisationen nästan 200 frivilliga som gick skallgång efter 78-årige Leo Frustuck Andersen som försvann i Sveg natten mot midsommardagen.

– Det kom folk från Skåne, Göteborg och Stockholm, samt många från Härjedalen. Vi var så många att det var svårt att få fram skallgångsledare, säger Elin Lemon.

Under hösten har tankarna växt på att bilda en lokalavdelning i Härjedalen och i söndags samlades ett trettiotal intresserade. Beslut togs att starta en ledningsgrupp för Missing People i kommunen.

– Man blir så engagerad när man är med, säger Margareta Swärd, som deltagit i alla tre sök efter Leo Frustuck Andersen, hittills utan resultat.

– Först är det skarpt läge, då gäller det att försöka hitta personen medan den fortfarande är vid liv. Senare handlar det mycket om de anhöriga, om att se till att de kan få ett avslut, säger hon.

Missing People bildades i Sverige 2012 och hjälper polisen att organisera skallgångskedjor samt gör egna eftersök. Målet är att ha en skallgångskedja på plats inom sex timmar efter att en person anmälts försvunnen. Varje skallgångsgrupp består av tio personer och en skallgångsledare som går fram och kontrollerar om gruppen hittar någonting.

Nu hoppas Härjedalsgruppen på att många engagerar sig:

– Finns det intresserade så kontakta oss gärna. Vi behöver folk med lokalkännedom om Härjedalen, säger Elin Lemon.