Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tantiloop – länets svar på Disney

/
  • Filmrummet på Biostaden, där trivs tantilooperna som fisken i vattnet. Malin Almén,  Ingrid Wigur, Anders Suneson och Anna Erlandson.

Annons

Det började med en kurs för tio år sedan.

Nu är ekonomiska föreningen Tant-i-loop länets spjutspets vad gäller animerad film, alltså nästan detsamma som tecknad film.

Ungefär som Disneys teckningsfabriker. Fast ändå inte alls.

– Njae. I Sverige är de flesta som sysslar med animerad film ensamvargar. Så har det varit länge. Men vi bryter den trenden genom att gå ihop och jobba tillsammans vilket ger så många fördelar.

en av fem medlemmar i ekonomiska föreningen Tant-i-loop, som funnits som grupp i flera år, men sedan något halvår börjat profilera sig mer aktivt.

Nyligen sålde gruppen in ett stort arbete åt Rett Center med animerad musik- och rörelseterapi för barn, som lanserades i höstas och nu sprids i hela världen.

De fem medlemmarna är förutom Malin också Anna Erlandsson, Anders Suneson, Ingrid Wigur och Sofia Olsén, som alla redan är etablerade tecknare och illustratörer.

en Guldbagge för ”Glenn the Great Runner” för några år sedan, Anders har gjort ett tiotal barnböcker och Malin har tävlat med kortfilmer.

– Vi vill både behålla våra egna karriärer och samtidigt samverka inom föreningen. Eftersom vi har olika kompetenser finns det stora fördelar med att jobba ihop. Vi kompletterar varandra.

– Anders kan ekonomi, några har jobbat mycket med färg och så vidare, säger Ingrid.

Gruppen illustrerar läroböcker, har gjort skulpturer för Skistar, bykarta för Åre och fick förfrågan om filmer till skidskytte-VM som man löste med fyndiga filmsnuttar utifrån skyttarnas fem svarta målpunkter.

gäller informationsmaterial om anhörigstöd som Kommunförbundet beställt, det gäller både formgivning och illustration.

– En del jobb gör vi för brödfödan, sedan har vi mer konstnärliga projekt vi vill kunna realisera med hjälp av det vi tjänar på beställningsjobben, förklarar Anders.

I onsdags berättade Tant-i-loop om sitt arbete tillsammans med elever från det särskilda IDA-projektet som Filmpool Jämtland driver. Det är sammanlagt åtta tjejer som under ett år jobbat med animering och dokumentärfilm.

– På sikt hoppas vi också kunna erbjuda kurser för andra som är intresserade. Precis så som vi en gång träffades och fortfarande håller ihop.

gemensam lokal och en avsikt är att kunna ha gemensamma resurser exempelvis i form av programvara.

– Tekniken går otroligt snabbt framåt. Det som för bara några år sedan tog väldigt lång tid går nu fort. Exempelvis tog det mig tre år att göra filmen om Glenn, i dag kanske det skulle ta ett halvår, berättar Anna.

Själva namnet är en av flera ordlekar. Utifrån Filmpool vände man bokstäverna till Loop-film, där loop är en specialterm för animatörer.

vara upptaget lade man till ett Anti före. Och när även man fick veta att Anti-loopfilm var upptaget lades ett ”T” till i början.

– Nu är vi en ekonomisk förening, ännu har vi inte bildat bolag, vi får se om det behövs. Men förutom jobbet har vi hela tiden fantastiskt roligt, alla längtar efter de gemensamma träffarna och då blir det också roligare att jobba.

gemensamma konstnärliga projektet går ut på vill man dock inte berätta ännu. Det får vi veta tids nog.

Mer läsning

Annons