Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tar Centern omtag i regionfrågan?

Annons

är den viktigaste politiska nöten i närtid. Centerpartiet har allt att vinna på bättre tydlighet i frågan. Sätt ner fötterna. Börja med att backa några år tillbaka i tiden, till det enda stämmobeslut som finns i ärendet, nämligen att Jämtlands län på samma sätt som Gotland lämpar sig som en egen region. Det kan skapa en stark utgångsposition för samarbete i alla väderstreck.

Det var Per Åsling som erinrade om hur det förhåller sig med beslutet efter att han avrundat rapporten från riksdagen där tonvikten av förklarliga skäl låg på energi- och klimatpolitiken. Carina Zetterström bekräftade att så var fallet. Det skadar inte med en verklighetskoll då och då.

Åslings lite oväntade, men välkomna brandfackla skapar frågetecken och nyfikenhet som förpliktigar. Blir det nytag nu för Centern i regionfrågan? Förhoppningsvis. Det vore bra både för partiet men framför allt för den här bygden, även om det initialt möjligen kan skapa en obekväm intern debatt.

För det går inte med trovärdighet att prata regional utveckling utan att koppla ett fast grepp i regionfrågan. Det regionala ramverket måste byggas på ett sätt som faktiskt stärker utvecklingen. Det och inget annat måste vara målet med en omstrukturering.

Och då är det självklart utvecklingsmöjligheterna som måste ligga som grund och inte vården. I tider av massiva besparingar är det bara att inse fakta – utan starkare regional utveckling kommer vi heller inte att kunna finansiera vården. Som tidigare påpekats på ledarplats är det dessutom värt att fundera över statlig finansiering som ett rimligt alternativ för att garantera rättvis vård i hela landet.

”Vi har mycket att göra”, konstaterade en nyvald Carina Zetterström inför stämmans deltagare och förordade att en samlad tillväxtstrategi för hela länet jobbas fram.

Det är ett bra initiativ och det känns skönt om någon vill ta länsgreppet i politiken. Helhetsperspektivet saknas och lyckas Centern att göra det finns med all sannolikhet mycket förtroende att vinna. I detta måste regionfrågan införlivas.

mer av partikollegorna i Norrbotten som på sin stämma nyligen klargjorde i en proposition att regiondiskussionerna på ett mycket tydligare sätt måste föras ut till medborgarna, till arbetsgivarna, facken och intresseorganisationerna. De demokratiska, ekonomiska, organisatoriska och praktiska konsekvenserna måste tydligare utredas, redovisas och förankras menade man.

Vill Centern behålla ledartröjan i de avgörande landsbygds-, företagar-, och infrastrukturfrågorna är det rollen som den jordnära och konstruktiva samtalspartnern man måste ikläda sig.

Nu måste laget konsolidera sig och bestämma vilket håll partiet ska spela åt. Stornorrland, Mittnorrland eller Jämtland? Våga vara pragmatisk och ta omtag. Allt är att vinna, mer än valet 2010.