Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tar emot flest flyktingar i landet

Östersunds kommun är den kommun i Sverige som har tagit emot och ordnat boende åt flest flyktingar under 2013.

– Vi är den kommun som har tagit emot flest flyktingar på anvisningsbara platser. Det är 250 personer hittills i år och innan året är slut kommer det troligen att vara 300.

Det berättade Annika Hermansson på Integrationsservice på Östersunds kommun för politikerna i kommunstyrelsen i går, och beskrev att det har varit ett ansträngande år för henne och hennes arbetskamrater.

Anvisningsbara platser betyder att kommunen förbinder sig att ordna boende. Nästa år kommer det bli svårare att få fram lägenheter.

– Vi tror att vi kan få fram 150 anvisningsbara platser. Som jämförelse kan man ta Umeå, som har 10-15 platser, sa Hermansson.

Tidigare var det främst kvotflyktingar som kom till kommunen, nu handlar majoriteten om människor från anläggningsboenden. Många kommer från Syrien.

Det är människor som får uppehållstillstånd och därmed blir kommunernas ansvar, i stället för Migrationsverkets.

Kommundirektören Bengt Marsh berättade att Östersund har ett gott rykte i landet när det gäller flyktingmottagande, och med bra samverkan mellan kommun, Migrationsverket och Arbetsförmedlingen.

På fredag ska representanter från kommunen träffa Riksrevisionsverket och berätta om hur man arbetar med mottagande och integration. Då ska man också prata om kostnaderna, och försöka få mer ersättning från staten.

Som exempel nämnde Marsh att skolans merkostnad för 2014 blir nio miljoner kronor.

– Staten måste kliva in och belöna kommuner, sa Bengt Marsh.