Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tar nya tag med gondolbana i Funäsdalen

Planerna är nu i gång på allvar för att bygga en gondolbana från Funäsdalens by upp till toppen av Funäsdalsberget. Satsningen beräknas kosta cirka 40 miljoner kronor.

Tanken att bygga en gondolbanan i Funäsdalen har funnits i många år och när kommunens nya detaljplan godkändes 2009 var det mesta klart för att sätta spaden i jorden. Dåvarande bolaget, Funäsdalens Alpina, hamnade dock i ekonomiska problem och något bygge blev det aldrig. Nu tar nya aktörer tag i frågan och gondolbanan kan stå klar redan nästa skidsäsong.

– Det är en optimistisk tidsplan och det återstår några frågor att lösa men vi har arbetat med projektet i ett års tid. De överenskommelser vi hittills gjort med markägare och finansiärer är enbart muntliga, säger Per Åberg, som sitter i interimsstyrelsen i det nybildade aktiebolaget Funäsdalens Gondolbana.

– Rent tekniskt kan byggstart ske redan i sommar, men vi ska komma ihåg att inga beslut är tagna. Men tongångarna är positiva och gondolbanan kommer att bli ett lyft för byn.

Enligt detaljplanen blir dalstationen strax ovanför det nya parkeringshuset i centrala Funäsdalen och kommer att gå upp till toppen av berget. Varje gondol kommer att ta åtta personer och kostanden beräknas till cirka 40 miljoner kronor.

Gondolbanan kommer att ägas av Funäsdalens Gondolbana AB och ska driftas av Funäsdalens Berg & Hotell, det företag som numera äger den alpina anläggningen på Funäsdalsberget.

Enligt Per Åberg kommer finansieringen lösas då bland annat turistnäring, företag och även privatpersoner går in som delägare i gondolbolaget.

Nu på tisdag ska projektet presenteras för Härjedalens kommun och bolaget har även bjudit in allmänheten för information på kvällen.

– Naturligtvis mycket glädjande att vi har kommit så här långt. En gondol kommer att knyta ihop berget och byn på ett bra sätt, säger Jens Wilhelmsson, vd vid Funäsdalens Berg & Hotell.

– Om allt kuggar rätt kan vi ha en gondol klar kommande jul.