Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tar strid för att avskaffa sexköpslagen

Hanna Wagenius, 20, från Bruksvallarna, blev i helgen rubrikernas kvinna. Vid förbundsstämman i Östersund fick hon igenom sin motion om att avskaffa sexköpslagen och tänker nu ta strid i den frågan även i centern.

– För mig handlar det här om individens fria val och rätten till den egna kroppen. Vi kan inte lagstifta om vem man ska ha sex med, anser Hanna Wagenius.

Med röstsiffrorna 56–39 fick hon igenom sin motion. Därmed gick hon även emot sin egen förbundsstyrelse som avstyrkt motionen.

– Sexköpslagen har inte fungerat. Den pekar ut en grupp människor som redan mår dåligt. Sedan sexköpslagen infördes har i stället problemet med trafficking ökat. Vi kan inte gå om kring och tala om rätten till fri abort om man samtidigt inte får välja vem man vill ha sex med. Det är inget en annan människa kan lägga sig i överhuvudtaget, säger Hanna Wagenius.

Hon säger sig vara väl medveten om att kravet på att skrota sexköpslagen är en ytterst kontroversiell åsikt.

– Visst är det så, men jag hoppas ändå att folk ska lyssna på mina argument. Jag har också fått många positiva kommentarer efter att min motion antogs av förbundsstämman.

Har det bara varit positiva kommentarer?

– Nej, det finns ju också de som tycker annorlunda. Det får jag ta. Jag respekterar att alla inte delar min åsikt.

Du blev också invald i cuf:s förbundstyrelse. Vilka frågor kommer du att driva där?

– Naturligtvis kommer jag fortsätta att driva kravet på att sexköpslagen avskaffas. Men jag vill också arbeta för att fördjupa de ideologiska frågorna. Det finns många så kallade politiska sanningar som vi behöver titta närmare på. Jag är inte rädd för nya rabalder, säger Hanna Wagenius som efter helgens stämma nu återgår till sina påbörjade juridiska studier i Uppsala.