Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tårtdags för Färgfabriken

För jämnt ett år sedan slog Färgfabriken Norr upp portarna i Östersund under buller och bång.

Annons

Ett drygt halvår senare fick konstnärlige ledaren Jan Åman sparken och utredningen om hans ekonomiska transaktioner fortsätter.

Men Färgfabriken Norr kan efter sitt första år räkna in 30 000 besökare, noterar galleristen Lars Bolin, som numera har positionen som stiftelsens kommunikatör och strateg:

– Vi är otroligt nöjda med intresset från länsborna och nu är det upp till oss att visa att vi är en kraft att räkna med också de två återstående år som projektet omfattar.

Just nu monterar man ner Fredrik Wretmans karp utställning, men snart är det dags för nästa utställning som öppnar i maj och som innehåller olika installationer:

– Somliga är kritiska till installationer som uttrycksform, jag minns att exempelvis Slas hatade dem, men jag skulle säga att också Eiffeltornet och pyramiderna är en sorts installationer som alla accepterar.

Under året har Lars Bolin besökt en rad städer i både Sverige och Norge för att berätta om vad en satsning som Färgfabriken innebär för en region:

– Med finare termer talar man om kulturell positionering i periferin – och det tror jag verkligen är en viktig fråga för många orter, där Färgfabriken är ett intressant exempel.

En snarlik tanke är tema för ett seminarium på Färgfabriken i slutet av april om ”fjärilseffekten” som vill utveckla den poetiska bilden att en fjärils vingslag i Östersund kan orsaka en orkan på andra sidan klotet.

Alltså att vad vi gör här kan spela stor roll, även om vi utifrån kan uppfattas som perifera.

Samhällsplanering är ett av de ämnen Färgfabriken Norr valde att profilera sig kring redan vid den bombastiska ingivningen i fjol.

– Ett liknande spår jag vill utveckla är att få reaktioner från ungdomar – vad skulle de vilja ha ut av Färgfabriken, ska vi ha workshops om graffiti eller musik eller vad är intressant för nästa generation?

Vad gäller utredningen kring Jan Åman gäller den även fortsättningsvis hur han hanterat pengar för Färgfabriken i Stockholm, stiftelsen som avlönat honom har inte formellt varit inblandad i Färgfabriken Norr, där landstinget håller i ekonomin.

– Vi vet inte riktigt när utredningen blir klar, men det vore skönt att kunna lägga den saken bakom sig, säger Lars Bolin.

Själv öppnar han i helgen en utställning med unga konstnären Elin Forssell, vars hemmasydda marsipantårta av tyg får illustrera Färgfabrikens ettårsfirande.