Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tåssåsens ripjakt blir kvar


Höstens ripjakt har kantats av problem innan den ens kommit i gång. Nu backar länsstyrelsen när det gäller Tåssåsen-modellen och på tisdag görs ett nytt försök med bokningar av andra kvoterade marker på nya hemsidan natureit.se.

Länsstyrelsen är självkritisk när det gäller hanteringen av det som skulle bli en enkel web-applikation för bokning av ripjakt.

Att inte höra en berörd part innan ett beslut tas är ett så allvarligt fel att beslutet inte kan ha någon bäring, skriver länsstyrelsen i sitt nya beslut som innebär att Tåssåsen-modellen blir kvar.

Också i höst kommer de som vill jaga ripa i denna sameby att få anmäla intresse och sedan utför länsstyrelsen en lottning. Precis tvärtemot vad det var tänkt.

Tåssåsens sameby hade inte fått yttra sig om nya sättet att boka jakt på nätet. Eftersom den nya hemsidan berörde samebyn borde den ha hörts.

– Vi har upptäckt att det har gått lite fort och blivit lite fel. Det fanns inget alternativ till att backa. Vi har tyvärr gjort en miss. Vi borde ha kommunicerat med samebyn, säger Marina Wallén-Mattsson, chef för miljöskydd vid länsstyrelsen.

– Det var oväntat, men det hedrar dem, säger jaktrepresentanten i Tåssåsens sameby, Olof T Johansson om länsstyrelsens självkritik.

Han är nöjd över att lottningen kommer att fortsätta som förr.

– Det blir snärjigt med tid, men vi får se till att det löser sig. Jag var inte nöjd över hur hanteringen sköttes men jag tror vi har lärt oss något av det och länsstyrelsen också.

Det var införandet av det nya bokningssystemet natureit.se, som fick konsekvenser för den så kallade Tåssåsen-modellen. Nu skulle den försvinna. I stället för bokning och lottning av jakt skulle det bli först till kvarn på nätet som gällde.

Men nu blir alltså Tåssåsen-modellen kvar. Vill man i stället jaga inom Handölsdalens eller Mittådalens sameby blir det ingen lottning. Där gäller först till kvarn.

Länsstyrelsen har tvingats skjuta upp starten på natureit.se sedan den kraschade första dagen den släpptes.

Fakta: På tisdag ska natureit.se vara i gång igen och då ska man kunna boka jakt på nätet. På lanssyrelsen.se/jamtland blir det känt under måndagen när hemsidan öppnas.

Om man vill jaga på Tåssåsens marker gäller i stället anmälan av intresse till länsstyrelsen som därefter utför en lottning. Senast 3 augusti ska man anmäla sig till lottning.jamtland@lansstyrelsen.se.