Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tävla: Vad kan du om Kickis 2013?

Knappt hade 2013 börjat innan det var dags att göra sig redo för 2014. Ut med det gamla, in med det nya! Men först en liten frågetävling som tar avstamp i hur just mitt år gestaltade sig.

Annons

Skicka in den rätta tipsraden i ett mejl till kicki.gustafsson@op.se, eller på ett vykort: Östersunds-Posten, Kickis krönika, Box 720, 831 28 Östersund. Svaret vill jag ha senast onsdag 8 januari. Vinnaren får tre härliga trisslotter och har därmed chansen att börja året som potentiell miljonär!

1. Året inleddes traditionsenligt i januari med att jag började ett nytt liv: Bort med godis, fika och onödigt småätande, fram med träningskläder och gymkort. Vad heter den mycket omtalade trenddiet som var på allas läppar 2013?

1. HTML-dieten

X. 5:2-dieten

2: LCFF-dieten

2. I februari hade jag den stora förmånen att få åka på språkkurs två veckor i franska Aix-en-Provence. Oh la la! Comment allez-vous? Fast det är inte frågan, utan den kommer här: Vad heter Frankrikes president?

1. Nicolas Sarkozy

X. Giscard d'Estaing

2. Francois Hollande

3. I mars fyllde jag 50 år! Ett halvt sekel! Födelsedagen delade jag med bland andra gamla klasskompisen Lena Samuelsson från Alanäs. Hur skriver man 50 med romerska siffror?

1. L

X. F-E-M-T-I-O

2. XIV

4. I april gick jag en liten minikurs här på jobbet om hur man kan använda sig av det sociala mediet Twitter. Vad är utmärkande för Twitter?

1. Man får bara skriva på engelska.

X. Inläggen får inte vara längre än 140 tecken.

2. Har man fyllt 60 år får man inte vara med.

5. "Sköna maj, välkommen till vår bygd igen! Sköna maj, välkommen, våra lekars vän!" Se där en visa som alla körsångare är väl bekant med. I maj åkte jag till Litauens huvudstad Vilnius med min kör, Octava. Litauen är litet speciellt eftersom det ligger en rysk exklav insprängd i sydväst – vad heter den?

1. Leningrad

X. Murmansk

2. Kaliningrad

6. I juni hade jag lyckan att få ta en av mina 50-årspresenter i bruk – ett besök på länets mest omtalade restaurang, Fäviken Magasinet. Vilken upplevelse! Ett kulinariskt shownummer har blivit mycket omskrivet – vilket?

1. Kockarna sågar itu ett märgben på en sågbock i matsalen.

X. Gästerna får nacka hönan de strax ska äta.

2. Magnus Nilsson rör om i trattkantarellsoppan med sina nakna fötter.

7. Juni blev juli och det blev dags för lite uppvaktning igen eftersom min namnsdag, Kristina, inföll den 24:e. Kristina var ett vanligt namn bland oss som föddes 1963, men vilket är det populäraste namnet för små flickor som föds nu?

1. Miley

X. Estelle

2. Alice

8. I augusti började vår dotter plugga vid universitetet i Umeå. Vid infarten till staden blir man påmind om något väldigt speciellt som träder i kraft 2014 – vad då?

1. Umeå blir Europas kulturhuvudstad.

X. Halva Umeå ska grävas upp och flyttas 5 kilometer västerut på grund av sättningar i marken.

2. Umeå kommun beräknas nå 150 000 invånare någon gång under sommaren.

9. Eländes elände! I september drabbades jag av bältros i ansiktet. Faktum är att man fortfarande kan skönja spår av utslagen, men under nästa år borde de försvinna helt. Hoppas jag. Vad är en förutsättning för att kunna få bältros?

1. Man kan bara få det om man smittas av en annan bältrosdrabbad person.

X. Man kan bara få det om man ätit dåligt tillagad insjöfisk.

2. Man kan bara få det om man tidigare haft vattkoppor.

10. I oktober var det dags för stor utställning på Storsjöteatern med lapptäcken och andra kviltade arbeten, när riksorganisationen Rikstäcket (fyndigt!) hade årsmöte med deltagare från hela landet. Lokalföreningen Jämtkvilten, där jag är medlem, stod som värd och arrangör. Vad heter den lilla platta mojängen närmast tyget på bilden?

1. Sömnadsbräda

X. Pressarfot

2. Stygnplåt

11. November kändes i år osedvanligt grå, mörk, tung och jobbig – eller så är det helt enkelt så november är till sin karaktär. Lite uppiggad blev jag av mammografiundersökningen som den här gången ägde rum i den mobila undersökningsvagnen. Lite wild and crazy! Vilka är det som kallas till mammografiundersökning i Jämtlands läns landsting?

1. Alla kvinnor från 40 år till och med 74 år.

X. Bara de som själva ansökt om det.

2. Alla kvinnor från 40 år till och med 74 år, samt män i riskzonen.

12. December! Klapparna i taket! Knäck som en smäck! Och "Stilla natt", förstås, julens vackraste sång. Så mild och vacker. Det kan man inte kalla stormen Ivar som ursinnigt piskade länet och rev ned skog som plockepinn. Vad hette höstens tidigare stormar?

1. Gabrielle, Henrietta och Sixten

X. Knatte, Fnatte och Tjatte

2. Simone, Hilde och Sven