Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Taxichaufför misshandlades

En 36-årig man döms för våld mot tjänsteman sedan han slagit och tagit strypgrepp på en taxichaufför.

Annons

Händelsen inträffade under Yranveckan i fjol då mannen tagit en taxi från Stråket och till ett matställe i centrum. Väl framme betalade 36-åringen för taxin men slog sedan till chauffören och tog strypgrepp på honom. 36-åringen flydde sedan in på en krog i närheten där han senare greps av polis.

36-åringen själv kan varken erkänna eller förneka brott eftersom han enligt egen utsaga var så berusad att han inte minns något av händelsen. Han ber dock i sitt vittnesmål om ursäkt för det han "troligtvis har gjort".

Taxichaufförer räknas enligt brottsbalken som trafiktjänstemän och 36-åringen döms därför för våld mot tjänsteman. Våld mot tjänsteman är ett så kallat artbrott och ska därför enligt praxis ge fängelse som straff. Tingsrätten väljer dock att döma 36-åringen till villkorlig dom och 50 timmars samhällstjänst då han enligt rätten lever ordnat och själv har tagit tag i sina alkoholproblem.

36-åringen döms även att betala ett skadestånd på 7 000 kronor till taxichauffören.

------------------------------------------

Fakta: Artbrott

Artbrott är brottslighet av sådan art att Högsta domstolen eller lagens förarbeten ansett att ett kortare fängelsestraff alltid skall utdömas även om brottet egentligen skulle leda till icke-frihetsberövande påföljd.

Någon komplett lista över artbrott finns inte, utan man får främst söka sig till Högsta Domstolens praxis. Exempel på artbrott är: grovt rattfylleri och grovt sjöfylleri, vissa brott mot vapen- och jaktlagstiftningen, olaglig vistelse i riket, (oprovocerad) misshandel, våld mot tjänsteman, vissa skattebrott, narkotikabrott, vissa bokföringsbrott, mened, övergrepp i rättssak, allvarligt/ uppsåtligt djurplågeri och förmodligen även barnpornografibrott.

Källa : Wikipedia